Razvoj

Cepivo proti covidu-19 bi lahko bilo v ZDA na voljo sredi leta 2021

L.K./STA
24. 7. 2020, 21.43
Posodobljeno: 24. 7. 2020, 21.43
Deli članek:

Cepivo proti covidu-19 bi lahko bilo v ZDA širše dostopno sredi leta 2021, je danes dejal direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci. Obenem je pohvalil ameriškega predsednika Donalda Trumpa, češ da se z odločitvami glede pandemije covida-19 počasi giblje v pravo smer.

Profimedia
Anthony Fauci

"Ko bomo v letu 2021, kar nekaj mesecev po začetku, bomo imeli cepivo, ki bo široko dostopno ljudem v ZDA," je previdno dejal Fauci v pogovoru za časnik Washington Post.

Po uspešnem razvoju cepiva se bo sprva proizvedlo več deset milijonov odmerkov, kasneje v letu pa več sto milijonov odmerkov, ki bodo na voljo za distribucijo, je pojasnil.

V pogovoru za televizijo Fox News pa je Fauci danes pohvalil nedavne odločitve Trumpa, med drugim, da je odpovedal kongres republikanske stranke konec avgusta na Floridi. Imunolog je pohvalil tudi, da Trump po novem svetuje nošenje zaščitne maske in da se tudi sam kaže z njo na obrazu. "To bo dober zgled za preostal del države," je ocenil.

Trump je zadnjih nekaj dni malo bolj pesimističen glede koronavirusa. Pred tem pa je na primer dolgo zavračal nošenje maske in večkrat kritiziral Faucija. Njun odnos se je medtem nekoliko otoplil.

V ZDA se je sicer s sars-cov-2 okužilo že več kot štiri milijone ljudi. Fauci glede epidemiološke slike ocenjuje, da ne bo treba za celotno državo odrediti karantene, bi pa lahko nekatere zvezne države premislile o ponovni uvedbi nekaterih ukrepov za zajezitev koronavirusa. Ponovno je pozval tudi k nošenju maske in upoštevanju higiene.