Izbruh v češki prestolnici

Po eni zabavi v nočnem klubu okuženih skoraj 100 oseb

S.R.
23. 7. 2020, 20.19
Deli članek:

Izbruh novega koronavirusa v češki prestolnici je povezan z zgolj eno rojstnodnevno zabavo v nočnem klubu v središču mesta.

Profimedia
V Praga se soočajo z izbruhom novega koronavirusa.

Na Češkem, kjer so doslej zabeležili več kot 14.500 primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo pa je 365 oseb, so se z epidemijo v primerjavi z drugimi evropskimi državami spopadli razmeroma uspešno. Kljub temu pa razmere zadnjih dni vzbujajo nekaj skrbi. V sredo so v državi zabeležili 247 novih primerov okužbe, kar je največ od konca junija, ko so zabeležili zadnji vrhunec. Češki premier Andrej Babiš je posledično opozoril, da razmišljajo o ponovni uvedbi obvezne uporabe obraznih mask v določenih notranjih prostorih. So pa na nekaterih območjih znova uvedli strožje ukrepe glede zbiranja na javnih prireditvah, poroča britanski Guardian.

Skrb po navedbah lokalnih zdravstvenih organov vzbuja predvsem dogajanje, povezano z enim od nočnih klubov v Pragi. Izbruh v prestolnici je zgolj eden od izbruhov na Češkem, a je ta povezan z zgolj eno zabavo v klubu Techtle Mechtle v središču mesta. Doslej so v povezavi z rojstnodnevno zabavo 11. julija, ki naj bi se je udeležilo tudi več nogometašev iz lokalnih nogometnih klubov, odkrili že 98 primerov okužbe. Po ocenah epidemiologov je bila prvotni vir okužbe neka ženska, ki pa ni imela simptomov. Po zadnjih podatkih se je posledično okužilo 68 udeležencev zabave, sedem zaposlenih ter 23 družinskih članov in drugih stikov. V karanteni je pristalo še dodatnih 273 oseb. 

Češki mediji so medtem poročali, da se je virus tako zlahka razširil, ker so prisotni ob uživanju neke pijače uporabljali isto slamico. Zdravstveni organi v Pragi so zato občane že pozvali, naj vedno »pijejo zgolj iz lastnega kozarca in se izogibajo pitja iz skupne posode.« Niso pa želeli izdati, igralci iz katerih nogometnih klubov so se zabave udeležili, a je znano, da imajo v svojih vrstah okužene igralce tudi najboljši, kot so Sparta Praga, Bohemians 1905 in Dukla Praga, še poroča britanski časnik.