Odločitev Nizozemske

Hrvaško vrgli na "korona nevarnejši" seznam, "oranžni" turisti bežijo

G.G.
23. 7. 2020, 08.12
Posodobljeno: 23. 7. 2020, 08.33
Deli članek:

Nizozemska je v torek uvrstila Hrvaško na »korona nevarnejšo« listo držav. Oranžna barva na Nizozemskem pomeni, da morajo njihovi državljani ob povratku iz takšne države v 14-dnevno samoizolacijo.

Profimedia
Fotografija je simbolična
Na poti s Hrvaške bi se lahko nizozemski turisti ustavili v drugih državah, nemara v Sloveniji, ki jo imajo Nizozemci na rumenem seznamu, za katerega ob vrnitvi v domovino ni potrebna samoizolacija ali karantena.

Ko so državljani Nizozemske v sredo izvedeli za odločitev svoje vlade, so se po poročanju več hrvaških medijev po hitrem postopku začeli vračati iz kampov v Istri. Še huje je, da so začeli odpovedovati rezervacije za avgust. To je za Index potrdil direktor Združenja kampov Hrvaške Adriano Palman. »To je udarec za istrski in hrvaški turizem, saj so se Nizozemci z začetkom julija začeli počasi vračati,« je razložil Palman, da so po podatkih eVisitorja samo minuli konec tedna na Hrvaško vstopilo več kot 9500 nizozemskih državljanov, največ pa jih je bilo nastanjenih v Rovinju, Taru, Vrsarju in Poreču.

Nekaj nizozemskih turistov je seveda ostalo in takšne so tudi našli novinarju Jutarnjega lista. Fred in Elisabeth sta povedala, da že 21 let obiskujeta Istro in bosta tudi zdaj ostalo do konca dopusta v Premanturi, pa čeprav bosta morala doma v samoizolacijo.

Hrvaški politiki se sicer čudijo odločitvi Nizozemske. Čeprav imajo porast okuženih tudi na Portugalskem in v Španiji, sta ti dve državi večinoma ostali v rumenem. Na oranžno listo so dali le eno regijo na Portugalskem in dve v Španiji. Če držijo navedbe predstavnice nizozemskega Inštituta za javno zdravje (RIVM) je Hrvaška sama ravnala nespretno. Hrvaška je namreč na Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) prijavila celo državo razdeljeno v dve regiji, brez podrobnejših pojasnil. In v teh dveh regijah ni bistvenih razlik o okuženih s koronavirusom, zato so Nizozemci pač ravnali, kot kažejo podatki. V naslednjih dneh bodo imeli hrvaški politiki precej dela, da Nizozemsko prepričajo o drugačni »epidemiološki sliki« na Hrvaškem.