Žrtev so se najprej spomnili s polaganjem vencev in minuto molka v vladni četrti v prestolnici, kjer je Breivik razstrelil avtomobil bombo.

"Ponavljamo besede 'Nikoli več', da bi se spomnili obljube, da se bomo vsak dan borili za vrednote, ki jih je želel terorist napasti," je na slovesnosti povedala Solbergova.

Tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, ki je bil leta 2011 norveški premier, je dejal, da je spominjanje na 22. julij pred devetimi leti pomemben za ohranjanje vrednot, ki so bile takrat napadene.

Breivik, teroristični napad norveška 22. 7
Profimedia
Na otoku Utoya je desničarski terorist leta 2011 ubil več deset udeležencev tabora podmladka laburistične stranke.

"Vidimo, da so te vrednote še vedno ogrožene. Imamo nove napade v naši državi in drugje. Zato je pomembno, da se še naprej zavzemamo za odprto demokratično družbo," je ob robu slovesnosti povedal za norveško javno radiotelevizijo NRK.

Popoldne bo slovesnost, ki bo tako kot tista v Oslu zaprta za javnost, potekala še na otoku Utoya. Tam je desničarski terorist leta 2011 ubil več deset udeležencev tabora podmladka laburistične stranke. Breivik prestaja 21-letno zaporno kazen, ki jo je moč neomejeno podaljševati.