Kitajska vs ZDA

Kitajci zažigali "dokumentacijo", ZDA odredile zaprtje konzulata v Houstonu

G.G./STA
22. 7. 2020, 12.39
Posodobljeno: 22. 7. 2020, 13.42
Deli članek:

Kitajska in ZDA že dolgo nista v dobrih odnosih. Zahteva po zaprtju kitajskega konzulata v Houstonu se lahko šteje za nadaljevanje zaenkrat še "civiliziranega" spopada med tema dvema velesilama.

Reuters
Gasilci so se odzvali na klice, da na kitajskem konzulatu zažigajo papirje.
ZDA so obtožile dva kitajska hekerja, ker sta skušala ukrasti podatke o raziskavah cepiva proti covidu-19. Poleg tega sta izvedla hekerske napade na več sto podjetij v ZDA, Evropi in Aziji. Washington je ob tem Kitajski očital, da je hekerja ščitila. Peking je v odzivu zanikal odgovornost in ZDA obtožil klevetanja.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin je povedal, da so jim ameriške oblasti v torek sporočile, da bo treba konzulat v Houstonu v zvezni državi Teksas zapreti. Po navedbah kitajskih medijev naj bi imeli diplomati samo 72 ur časa, da zapustijo ZDA.

"Kitajska poziva ZDA, da takoj prekliče svojo napačno odločitev, ali pa bo Kitajska ustrezno odgovorila," je povedal in dodal: "To je enostranska politična provokacija ameriške strani, ki resno krši mednarodno pravo (...) in dvostranski konzularni dogovor med Kitajsko in ZDA."

Medtem so v State Departmentu pojasnili, da želijo z ukrepom zavarovati ameriško intelektualno lastnino ter zasebne podatke o Američanih. Pojasnili so še, da v skladu z dunajsko konvencijo gostujoča država ne sme posegati v notranje zadeve države gostiteljice.

Houstonski lokalni mediji so sicer poročali, da so zaradi poročil, da na dvorišču sežigajo dokumente, h konzulatu poklicali policiste in gasilce. Policija je na Twitterju sporočila, da je bilo videti dim, a policisti niso smeli na območje konzulata. Težko je sicer verjetni, da bi bili Kitajci tako nespametni in kar na dvorišču zažigali dokumente. Obstaja sto bolj elegantnih načinov ...

Odnosi med Pekingom in Washingtonom so močno zaostreni. Med drugim ZDA Kitajski pripisujejo odgovornost za pandemijo covida-19. Zaradi zakona o nacionalni varnosti v Hongkongu pa so proti Pekingu uvedle sankcije.