Še vedno pogrešan

FOTO: Iskali so pogrešanega dečka, odkrili pa 23 ugrabljenih otrok

S.R.
22. 7. 2020, 09.36
Posodobljeno: 22. 7. 2020, 09.44
Deli članek:

Na eni od tržnic na jugu Mehike so pred tremi tedni ugrabili dobri dve leti starega dečka. Začela se je obsežna iskalna akcija, ki je policiste privedla do grozljivega odkritja.

Chiapas General Attorney's Office/Handout via REUTERS
Ko so otroke rešili, so jih najprej nahranili.

Mehiška policija je v hiši v mestu San Cristobal de las Casas našla 23 ugrabljenih otrok, ki so živeli v nečloveških razmerah, za dobiček ugrabiteljev pa so morali na ulicah prodajati spomnike. Kot je včeraj navedlo tožilstvo, je bila večina otrok starih med 2 in 15 leti, a so med racijo našli tudi tri dojenčke, stare med 3 in 20 meseci. 

San Cristobal je slikovito kolonialno mesto v osrednjem delu višavja v mehiški zvezni državi Chiapas, v katerem biva dobrih 185.000 večinoma avtohtonih prebivalcev, a velja za priljubljeno turistično točko, ozke tlakovane ulice so zato običajno polne otrok in odraslih, ki prodajajo lokalne rokodelske izdelke, poroča portal globalnews.com. A večino turistov bržkone nikoli ni prešinila misel, da so nekateri od teh uličnih otrok dejansko ugrabljeni hčere in sinovi, ki sicer živijo v bednih razmerah. »S fizičnim in psihičnim nasiljem so jih prisilili v prodajo ročnih izdelkov v središču mesta,« je pojasnilo tožilstvo ter dodalo, da so otroci kazali znake podhranjenosti. Da so bili ob povratku v hišo upravičeni do hrane in postelje, so morali na ulici dnevno zaslužiti določeno vsoto denarja. Številni so spali kar na kartonu, ki je bil položen na betonska tla. 

Oblasti so rešene otroke predale socialnim službam, v raciji pa so pridržali tri ženske, osumljene kaznivih dejanj trgovine z ljudmi in izkoriščanja otrok za prisilno delo.

Iskanje dečka 

30. junija je s tržnice v San Cristobalu izginil dve leti in pol star Dylan Esau Gomez Perez, ki se je tam nahajal s svojo mamo. Posnetki nadzornih kamer so razkrili, da ga je za roko zagrabila približno 13 let stara deklica in ga odpeljala v neznano, zaradi česar tožilstvo zdaj domneva, da so otroke uporabljali tudi za ugrabitve drugih otrok. Mama, 23-letna Juana Perez, in sorodniki so nemudoma začeli obsežno iskalno akcijo, hkrati so močno pritiskali na organe pregona. Juana se je celo odpravila v mehiško prestolnico, kjer je za pomoč osebno prosila predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradorja. Policijo je končno pot privedla do zgoraj navedene hiše, kjer so našli 23 otrok, a Dylana po zadnjih podatkih ni bilo med njimi. »Nihče od rešenih otrok ni moj sin. Ničesar še nisem slišala o sinu,« je v joku pojasnila Juana, ki na tržinici prodaja sadje in zelenjavo, Dylana in njegovo sestro pa vzgaja sama, saj se je njegov oče v iskanju boljše prihodnosti podal čez severno mejo v Kalifornijo.