Črne sestre

SZO zaskrbljujoče zre proti temu območju, za bubonsko kugo umrl 15-letni fant

S.R.
14. 7. 2020, 14.42
Posodobljeno: 14. 7. 2020, 15.32
Deli članek:

Pristojni organi so pojasnili, da je 15-letni fant iz Mongolije tri dni pred smrtjo s prijatelji užival meso svizca.

Wikipedia
Bubonska ali žlezna kuga je manj nevarna od pljučne in septične kuge, a je lahko še vedno smrtonosna.

Iz Mongolije in Notranje Mongolije, kjer zadnji mesec trepetajo pred morebitnim izbruhom bubonske kuge, poročajo o novem primeru te smrtonosne kužne bolezni. Po navedbah ministrstva za zdravje so imeli v nedeljo primer hudo bolnega 15-letnika iz province Govia-Altai na zahodu države. Umrl je že na poti v bolnišnico, zdravniki pa so bili prepričani, da ga je pokopala črna smrt. To je včeraj potrdila tudi laboratorijska analiza. Tiskovni predstavnik ministrstva Dorj Narangerel je potrdil še, da je šlo za bubonsko kugo ter da je fant z dvema prijateljema le tri dni pred smrtjo užival meso svizca. Oba prijatelja in še 15 oseb, s katerimi je bil v stiku, so že poslali v strogo karanteno.

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je pred tednom dni razkrila, da spremljajo še en primer bubonske kuge na območju kitajske avtonomne pokrajine Notranja Mongolija. Oblasti v mestu Bayan Nur so sicer že 5. julija, dan po tem, ko so v lokalno bolnišnico sprejeli moškega s simptomi bubonske kuge, izdale opozorilo pred nevarnostjo epidemije. Okužbo so nato potrdili, okuženega pastirja pa dali v karanteno, kjer je okreval. »Izbruhe na Kitajskem spremljamo, nadziramo jih v sodelovanju s kitajskimi in mongolskimi organi,« je takrat pojasnila tiskovna predstavnica SZO Margaret Harris

Bubonska oziroma žlezna kuga je zelo nalezljiva bolezen, ki jo prenašajo bolhe, ki se pasejo na glodavcih. Je sicer manj nevarna od svojih črnih sester pljučne in septične kuge, a je ob nepravočasnem zdravljenju vseeno v kar 60 do 80 odstotkih primerov smrtonosna. Pljučna in septična kuga, če se ju ne zdravi, sta smrtonosni v skoraj 100 odstotkih.