Zindzi Mandela

Umrla najmlajša hčerka Nelsona Mandele

J.P./STA
13. 7. 2020, 17.25
Posodobljeno: 13. 7. 2020, 17.29
Deli članek:

Zindzi Mandela, najmlajša hčerka prvega temnopoltega predsednika Južne Afrike in ikone boja proti apartheidu Nelsona Mandele, je danes umrla v bolnišnici v Johannesburgu. Stara je bila 59 let in tako kot njena starša se je borila proti apartheidu.

Profimedia
Zindzi Mandela

Zindzi Mandela je bila šesti otrok Nelsona Mandele in njegov drugi otrok z njegovo drugo ženo Winnie Madikizela-Mandela, ki je bila prav tako aktivistka za boj proti apartheidu.

Družina Mandela je objavila kratko izjavo, v kateri so objavili njeno smrt ter dodali, da so za njo ostali otroci in vnuki.

Zindzi Mandela je odraščala v revnem predelu Johannesburga Soweto na vrhuncu boja proti apartheidu v Južni Afriki. Ko je bil njen oče 27 let v zaporu na otoku Robben, je bila leta tarča nadlegovanja režima, tako kot tudi njena sestra Zenani in njuna mama Winnie.

Vzroka smrti niso sporočili, je pa bila trenutno veleposlanica Južne Afrike na Danskem.

Tako kot oba starša je sodelovala v osvobodilnem boju in bila aktivna članica mladinskega gibanja stranke Afriški nacionalni kongres (ANC).

Eden vidnejših dogodkov, v katerem je sodelovala, je bilo, ko je februarja 1985 pred množico več tisoč podpornikov ANC na stadionu v Sowetu prebrala pismo, v katerem je njen oče zavrnil izpustitev iz zapora, ki mu jo je ponudil takratni predsednik države P. W. Botha. Ta je v zameno zahteval, da Mandela zavrne nasilje in proteste proti apartheidu.

Ob njeni smrti je druga ikona boja proti apartheidu in Nobelov nagrajenec za mir Desmond Tutu danes izpostavil, da so v 27 letih, ko je bil Nelson Mandela v zaporu, njegova družina - žena ter hčerki Zindzi in Zenani - "imele ključno vlogo kot simbol človečnosti in neomajnosti v boju proti apartheidu".

Predsednik Južne Afrike Cyril Ramaphosa se je poklonil neomajni odločnosti Zindzi Mandela v boju za svobodo ter družini izrazil sožalje ob izgubi "neustrašne politične aktivistke in voditeljice". Izpostavil je še, da je žalostna novica o smrti prišla le nekaj dni pred obletnico rojstva Nelsona Mandele.

Mandela, Nobelov nagrajenec za mir, ki se je rodil 18. julija 1918, je umrl decembra 2013 v 96. letu starosti. Od njegovih šestih otrok sta živa le dva. 61-letna Zenani je veleposlanica Južne Afrike v Argentini, 66-letna Makaziwe pa je poslovna ženska v Južni Afriki.