Virtualno srečanje

Dialog med Srbijo in Kosovom znova utirjen

L.K.
12. 7. 2020, 21.49
Deli članek:

Dialog med Srbijo in Kosovom je znova utirjen, so po današnjem virtualnem srečanju srbskega predsednika Aleksandra Vučića in kosovskega premierja Avdullaha Hotija sporočili iz Bruslja.

Profimedia
Danes so se dogovorili o ključnih elementih procesa in dnevnem redu četrtkovega srečanja v Bruslju.

Posebni predstavnik EU za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak, ki je sopredsedoval današnjim pogovorom, se je obema voditeljema zahvalil za konstruktivno sodelovanje, podrobnosti pa ni sporočil.

Vučić in Hoti sta se v petek na videokonferenci s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in nemško kanclerko Angelo Merkel pogovarjala o obnovi dialoga o normalizaciji odnosov med Srbijo in Kosovom, ki poteka pod okriljem EU in je že več kot leto in pol v slepi ulici. Na tej konferenci so se dogovorili, da se bosta danes znova srečala virtualno, nato pa v četrtek v Bruslju osebno.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borell je pred začetkom današnjega srečanja obe državi pozval k veliko političnega poguma, saj da sedanje stanje brez rešitve omejuje njun gospodarski razvoj in obenem povečuje nestabilnost. Borrell skupaj z Lajčakom predsedoval današnjim pogovorom.

Beograd in Priština sta pogajanja za normalizacijo odnosov pod okriljem EU začela leta 2011, saj Srbija neodvisnega Kosova ne priznava. Ob več dosežkih med drugim še vedno ni uresničen dogovor o oblikovanju skupnosti srbskih občin na Kosovu. V slepo ulico so pogajanja zašla konec leta 2018 zaradi uvedbe kosovskih 100-odstotnih carin na srbsko blago in vztrajanja Srbije pri kampanji za umik priznanja Kosova.

Njihov ponoven zagon je nedavno sicer ogrozila novica, da je tožilstvo posebnega sodišča za vojne zločine na Kosovu s sedežem v Haagu aprila vložilo obtožnico proti kosovskemu predsedniku Hashimu Thaciju in še devetim drugim osebam, ki jih bremeni vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti v konfliktu na Kosovu konec 90. let prejšnjega stoletja. Thaci je zato odpovedal udeležbo na predvidenih pogovorih z Vučićem v ZDA, medtem ko so se pogovori pod okriljem EU s Hotijem na čelu nadaljevali.