Krepko presegli stotico

Črnih 24 ur, Hrvaška včeraj z rekordnim številom novookuženih

S.R.
11. 7. 2020, 14.00
Posodobljeno: 11. 7. 2020, 14.46
Deli članek:

Na Hrvaškem so včeraj zabeležili najhujši dan od začetka epidemije novega koronavirusa.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kar zadeva število novih primerov okužbe, so pri južnih sosedih včeraj krepko presegli stotico. Največ novih okužb, več kot 60, so zabeležili v Slavoniji. Podatki so slabi tudi v primeru Zagreba, kjer so potrdili 35 pozitivnih primerov, poročajo hrvaški mediji. 

Informacije glede natančnih številk o novih primerih okužbe so bile sprva nejasne, a so hrvaški mediji vsi po vrsti poročali o rekordnem dnevu. Zdaj so številke potrjene. Index.hr tako navaja, da je bilo včeraj skupaj zabeleženih 140 novih primerov okužbe. Umrl je en bolnik, aktivno okuženih pa naj bi bilo 1088 oseb. Hospitaliziranih je 124 bolnikov, od katerih so trije priključeni na respirator. 

Na Hrvaškem so od 25. februarja, ko so potrdili prvi primer okužbe, zabeležili 3672 pozitivnih primerov. Umrlo je 118 oseb, 2466 pa jih je že okrevalo. Po podatkih Indexa je trenutno v samoizolaciji 4756 oseb, doslej pa so opravili že 92.808 testiranj, samo v zadnjih 24 urah 1322.

Strožji ukrepi

Hrvaška vlada je sicer že včeraj napovedala nekatere strožje ukrepe, namenjene preprečevanju širjenja virusa. Tako bo od ponedeljka znova obvezna uporaba zaščitnih mask v trgovinah tako za prodajalce kot kupce. V gostinskih lokalih in restavracijah bodo obvezne za osebje, ki prihaja v stik s strankami. Prav tako jih bodo morali nadeti vozniki v javnem prevozu.

Oblasti bodo okrepile tudi nadzor nad zasebnimi druženji, precej strožji pa bo nadzor na meji, kjer bodo morali vsi potniki, ki želijo vstopiti na Hrvaško iz tretjih držav, v obvezno samoizolacijo, razen če spadajo med izjeme začasne prepovedi vstopa v državo.