Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je po popoldanskem srečanju znanstvenega sveta hrvaške vlade dejal, da sodelujejo s slovenskimi kolegi. "Seznanjeni smo z vsemi navodili slovenskih epidemiologov in jim sledimo. Ravno se odpravljamo v Slovenijo, da bi se pogovarjali s slovenskimi kolegi, zdravstvenimi delavci kot tudi političnimi predstavniki ter da bi si medsebojno predstavili to, kar počnemo na terenu in katere ukrepe sprejemamo," je povedal.

Napovedal je, da bodo do konca dneva na Hrvaškem sprejeli nekatere nove protiepidmiološke ukrepe in poostrili del obstoječih.

Potniki iz zunanjih držav bodo morali v karanteno

Potrdil je, da bodo poostrili nadzor na meji za potnike iz držav, ki niso članice Evropske unije, in zanje uveljavili bodisi obvezno 14-dnevno karanteno ob vstopu na Hrvaško, ali "nekoliko krajšo" samoizolacijo ob možnosti testiranja.

Turiste, ki bi bili v stiku z okuženimi, bodo poslali domov

Beroš je poudaril, da med turisti na Hrvaškem zaenkrat ni okužb. Ponovil je, da bodo zagotovili zdravniško oskrbo, če bo kakšen turist imel simptome okužbe. Za tiste, ki so bili v stiku z okuženimi, a ne bodo kazali simptomov, bo sledila samoizolacija ali pa vrnitev v domovino v skladu z dvostranskimi dogovori, je dodal.

Okrepili bodo nadzor nad druženji

Izpostavil je, da na Hrvaškem ne nameravajo uvesti nobenih prepovedi, bodo pa okrepili nadzor nad zasebnimi druženji, ki so v zadnjem času prispevala k vnovičnemu zvišanju števila okužb. Povedal je, da bodo organizatorji dogodkov morali zbirati osebne podatke sodelujočih, da bi lahko pomagali epidemiologom v primeru pojava okužb na posameznem dogodku.

Hrvaški mediji so danes poročali, da bodo morali organizatorji dogodkov, na katerih bo več kot 100 oseb, zapisati vsa imena, priimke in telefonske številke udeležencev ter o dogodku obvestiti lokalni štab civilne zaščite, ki bo zagotovil epidemiološki nadzor dogodka.

Kot novo priporočilo je Beroš napovedal tudi obvezno uporabo zaščitnih mask v gostinstvu in trgovini.