Vprašanja tudi v Avstriji

Kje je več milijonov zaščitnih mask, kje so ventilatorji?

C.E.
10. 7. 2020, 08.54
Posodobljeno: 10. 7. 2020, 09.08
Deli članek:

Tudi v Avstriji, ki je sicer dobro organizirana prebrodila izbruh neznanega virusa poimenovanega sars-cov-2, se pojavljajo vprašanja glede »čistosti« poslov pri nabavi zaščitne opreme.

Profimedia
Fotografija je simbolična

V medije so v zadnjih dneh prišle številke o količini opreme, ki je že bila plačana, niso pa je še dostavili oziroma prejeli. Govori se o 85 milijonih zaščitnih mask, ki še vedno niso prišli do bolnišnic in pristojnih na ministrstvu za zdravje, ki je v navezi gospodarskim ministrstvom in z avstrijskim Rdečim križem skrbelo za nabavo opreme. Od 685 ventilatorjev so jih doslej prejeli le 60. Opozicija zastavlja vprašanja. Kje je zaščitna oprema?

Minister za zdravje Rudolf Anschober ni potrdil točnosti teh navedb, ni jih pa niti zanikal ali postregel z drugimi podatki. Predstavnik Rdečega križa je navrgel drugačne številke. Nikakor ne manjka 85 milijonov mask, »manjka jih okoli 10 milijonov«. In ventilatorji? Po vedenju Rdečega križa jih je bila dostavljena približno polovica naročenih, poroča Kronenzeitung.

Predstavnik za stike z javnostmi opozicijske liberalne stranke NEOS Gerald Loacker je prepričan, da so nabavo namerno razpršili med več subjektov, tako da nikomur ne bi bilo treba prevzeti polne odgovornosti, če bi šlo kaj narobe.