Tveganje izbruha

Še malo več kot leto dni do naslednjih olimpijskih iger: bodo morale še enkrat več priznati premoč pandemiji?

J.P.
10. 7. 2020, 08.10
Posodobljeno: 10. 7. 2020, 08.25
Deli članek:

Povečale bi tveganje izbruha novega koronavirusa.

Profimedia
Olimpijske igre bi se morale odviti že letos, a se je svetu zgodila pandemija novega koronavirusa.

Do poletnih olimpijskih iger v Tokiu je še malo več kot leto dni, strokovnjaki pa že opozarjajo, da bi lahko dogodek predstavljal veliko nevarnost za japonsko javnost. Igre, ki bi se prvotno moral odviti med 24. julijem in 9. avgustom letos, so napovedane za 23. julij prihodnje leto. Trajale naj bi do 8. avgusta 2021.

Organizatorji olimpijskih iger ter japonska vlada iščejo načine, kako preprečiti, da jim jih ne odnese pandemija novega koronavirusa. Po njihovih besedah se konkretni načrti ne bodo izoblikovali do konca letošnjega leta.

Manko protiteles

Olimpijske igre bi povečale tveganje izbruha. Razlog za to je tudi uspeh Japonske pri zaviranju širjenja novega koronavirusa.

In čeprav so v Tokiu v četrtek potrdili 224 okužb z novim koronavirusom, kar je nov rekord, se dežela vzhajajočega sonca zaenkrat uspeva izogibati katastrofalnim posledicam, ki so doletele nekatere druge države. Zato določene strokovnjake skrbi, kakšne bodo razmere naslednje poletje – leto dni po tistem, ko so bile preložene tokijske olimpijske igre.

Rdeče niti ni težko zgrešiti: olimpijske igre bi povečale tveganje izbruha. Razlog za to je tudi uspeh Japonske pri zaviranju širjenja novega koronavirusa. Nedavna vladna raziskava je pokazala, je le 0,1 odstotka prebivalcev Tokia razvilo protitelesa. Za primerjavo: v New Yorku delež znaša 14 odstotkov, v Stockholmu 7. Kar pomeni, da je v japonski prestolnici za virus dovzetno veliko število ljudi, praktično vsi.

Protitelesa ščitijo pred okužbami, protitelesa pa bi v primeru novega koronavirusa lahko ščitila pred ponovno okužbo.

Cepiva najverjetneje še ne bo

In čeprav je v razvoju več kot 100 potencialnih cepiv, je le malo verjetno, piše Reuters, da bo katero do olimpijskih iger na voljo v zadostnih količinah. Za boljšo predstavo: v olimpijske igre je vključenih približno 200 držav.

Raziskava v Tokiu je pokazala, da 59 odstotkov vprašanih meni, da bi morali olimpijske igre odpovedati oziroma še enkrat preložiti.

Pristojni so zaenkrat govorili le o testiranju tujcev in omejevanju števila ljudi.