Protestira več tisoč ljudi

FOTO in VIDEO: Dramatične razmere v Beogradu, policija s solzivcem in vodnim topom, prišlo tudi do stampeda ...

S.R./STA
8. 7. 2020, 19.11
Posodobljeno: 8. 7. 2020, 21.21
Deli članek:

V Beogradu so je danes že drugi dan zapored zbralo veliko število protestnikov.

Reuters
Protesti v Beogradu.

Srbsko prestolnico so včeraj zvečer, po tem, ko je predsednik Aleksandar Vučić napovedal uvedbo policijske ure, zajeli množični protesti, prišlo je tudi do izgredov in spopadov s policisti. Sprva se je na kraju znašlo nekaj sto protestnikov, nato je število naraslo na več tisoč. Manjši skupini skrajnih desničarjev je uspelo vdreti tudi v poslopje Narodne skupščine, razmere pa so se umirile šele proti jutru. 

Veliko število ljudi se je v Beogradu zbralo tudi danes, protestniki pa so zopet krenili v smeri skupščine, poročajo srbski mediji. Celotno središče je sicer povsem zaprto. Protest je zaradi strožjih ukrepov, ki jih je vlada napovedala v boju proti vse bolj kritičnim razmeram, povezanim s koronavirusom, organiziralo opozicijsko združenje Savez za Srbiju, a je na ulicah po poročanju srbskega časnika Blic videt pripadnike različnih strank. Protestniki so na ulicah kljub temu, da je Vučić danes izjavil, da večdnevne policijske ure najverjetneje ne bodo uvedli, končna odločitev o sprejetih ukrepih pa da bo sprejeli jutri. Ko so protestniki prispeli do srbskega parlamenta, so policistom vzklikali: "Pojdite na Kosovo!"

Reuters
Današnji protest v Beogradu.

Kot poroča Nova.rs, je tudi danes že prišlo do nasilja. Tako naj bi skupina mladeničev pred skupščino napadla igralca in vodjo Gibanja svobodnih državljanov Sergeja Trifunovića. Ta je protest nato zapustil z okrvavljeno glavo. Domnevno naj bi dobil udarec s fotoaparatom. Po navedbah časnika Kurir naj bi napadli tudi nekdanjega župana in člana Demokratske stranke, danes prvaka stranke Stranka svobode in pravice (SSP) Dragana Đilasa. Ta je pozneje prek twitterja sporočil, da ga niso napadli in da na protestu ni doživel nobene neprijetnosti. Je pa vlada po njegovih besedah na proteste poslala skupino huliganov z namenom, da napadejo voditelje opozicije. Policija je sicer protestnikom, ki nanje mečejo bakle in druge premete, že odgovorila s solzivcem in vodnim topom. Prišlo je tudi do brezglavega bega in posledičnega teptanja, tako imenovanega stampeda, v katerem naj bi se poškodovalo več ljudi. 

Reuters
Sergej Trifunović

Nezadovoljni državljani sicer zahtevajo ustanovitev novega kriznega štaba za boj proti koronavirusu, v katerem politika ne bo imela besede. Oblastem očitajo, da so lagale o podatkih o obolelih in žrtvah covida-19. Zahtevajo tudi takojšnjo izpustitev pridržanih med torkovimi protesti, podatke o poškodovanih in objektivno poročanje javne radiotelevizije RTS. Po poročanju srbskih medijev so se protestniki zbrali tudi v Novem Sadu in Nišu.

Med zbranimi protestniki so tudi opozicijski voditelji - Đilas, vodja Narodne stranke Vuk Jeremić, vodja stranke Dveri Boško Obradović, vodja Demokratske stranke Zoran Lutovac in vodja stranke Gibanje za preobrat Janko Veselinović.

Vučić: Cilj protestov je oslabitev Srbije

Vučić je strožje ukrepe napovedal v torek zvečer. Med drugim je za Beograd, kjer je daleč največ okuženih z novim koronavirusom, napovedal uvedbo policijske ure od petka do nedelje ter prepoved javnega zbiranja več kot petih ljudi.

"Ni dvoma, da so se na začetku zbrali ljudje, ki so mislili, da so tam zaradi koronavirusa in nezadovoljstva zaradi zaostrovanja ukrepov, kar bi bilo razumljivo vsakemu normalnemu človeku," je včerajšnje proteste danes komentiral Vučić. Vendar pa je bil shod "agresiven, političen, neprijavljen in protizakonit."

Na kritike opozicije in nevladnih organizacij, da je policija uporabila prekomerno silo, je srbski predsednik odgovoril, da v ravnanju policistov ne vidi ničesar spornega. "Naloga policije v vsaki državi je, da zaščiti poslopja državnih ustanov in najpomembnejše objekte. Tega ni mogoče v nobeni državi početi nekaznovano," je poudaril. Zatrdil je, da so v protestih pred srbskim parlamentom sodelovali tisti, ki želijo oslabiti položaj Srbije in da se je "vpletel kriminalni in tuji dejavnik". "Srbija ne bo nikomur dovolila, da ruši stabilnost in mir," je izpostavil. 

Glede svoje torkove napovedi strožjih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa je dejal, da sta srbska vlada in krizni štab blizu tega, "da odločitve o uvedbi policijske ure ne bo". Sam sicer tega ne podpira, saj meni, da bo policijska ura hitro izboljšala epidemiološko sliko v državi. Dejal je, da bo spoštoval mnenje strokovnjakov, "ne bi pa pod pritiskom pretepačev odstopil od svojih besed." 

Epidemiološki podatki

V Srbiji so v zadnjih 24 urah zabeležili 357 novih okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo še 11 bolnikov. Skupno je v Srbiji zaradi covida-19 doslej umrlo 341 ljudi. Doslej so opravili 464.171 testov na okužbo, v zadnjih 24 urah 8567.

V Srbiji so doslej potrdili 17.076 okužb z novim koronavirusom. Trenutno je v državi 3173 aktivnih primerov novega koronavirusa. Med bolniki s covidom-19, ki potrebujejo zdravljene v bolnišnici, jih je 118 na ventilatorjih. Odstotek smrtnosti je dva odstotka. 

Namestnica direktorja srbskega Inšituta za javno zdravje Darija Kisić Tepavčević je danes ocenila, da v Srbiji ne bi bili potrebni novi ukrepi za zajezitev novega koronavirusa, če bi prebivalci v Srbiji spoštovali splošne preventivne ukrepe in se ne bi zbirali predvsem v zaprtih prostorih, poroča srbski Danas.