Svet

Staknil ga je tudi zanikovalec Bolsonaro

S.R./STA
7. 7. 2020, 17.59
Posodobljeno: 7. 7. 2020, 18.56
Deli članek:

Predsednik Brazilije Jair Bolsonaro, ki so ga zaradi simptomov okužbe, vključno s povišano telesno temperaturo, testiral na okužbo, je potrdil, da je okužen z novim koronavirusom.

Reuters
Jair Bolsonaro nasprotuje ukrepom socialnega distanciranja in drugim ukrepom za zajezitev širjenja virusa.

Kot je predsednik povedal na brazilski televiziji, je simptome, med njimi vročino in utrujenost, prvič opazil v nedeljo. Potem ko je vzel hidroksiklorokin in antibiotik azitromicin se zdaj že počuti bolje, je še povedal. Bolsonaro podobno kot ameriški predsednik Donald Trump verjame, da sta to zelo učinkoviti zdravili za zdravljenje covida-19, čeprav znanstvenih dokazov o tem zaenkrat ni. 

Predsednik je ta teden odpovedal dva obiska zunaj prestolnice, bi pa naj še naprej delal od doma. 65-letnika so videli, da je v javnosti nosil obrazno masko - tega doslej pogosto ni počel, celo po sodni odredbi minuli mesec, da masko v javnosti mora nositi, tako kot jo morajo tudi vsi drugi Brazilci, ne. Nekega svojega podpornika pa naj bi opozoril, naj se mu ne približuje preveč.

Bolsonara so pred tem testirali že trikrat, a je bil doslej vedno negativen. Tokrat so ga testirali v ponedeljek, ko so mu v vojaški bolnišnici tudi preventivno slikali pljuča. 

Nasprotuje ukrepom

Bolsonaro sicer od izbruha pandemije novega koronavirusa zanika nevarnost covida-19, ki ga je označil za manjšo gripo, prav tako nasprotuje ukrepom socialnega distanciranja in drugim ukrepom za zajezitev širjenja virusa, kot je nošenje zaščitnih mask v javnosti. 

Brazilija je v pandemiji novega koronavirusa druga najbolj prizadeta država na svetu, saj je covid-19 tam zahteval že več kot 65.000 življenj, potrdili pa so najmanj 1,6 milijona primerov okužbe. 

Populistični, desničarski predsednik Bolsonaro je v ponedeljek dal veto na več določil zakona, ki na nacionalni ravni zahteva od državljanov nošenje zaščitnih mask v javnosti. Potem ko je že v petek preprečil obveznost podjetij, da za zaposlene zagotovijo maske, in oblasti, da jih zagotovijo za gospodarsko ranljive prebivalce, je v ponedeljek dal veto še na zahtevo, da maske nosijo tudi v zaporih, kot tudi na zahtevo, da podjetja zaposlene seznanijo s pravilnim nošenjem zaščitnih mask.