Padli z lastnega zelenega seznama

»Slovenija je porumenela!« Raste število tveganih kontaktov. To je opozorilo, pravi doktor Fafangel

B.K.
7. 7. 2020, 11.45
Posodobljeno: 7. 7. 2020, 12.15
Deli članek:

Epidemiološka slika v svetu se ni nikoli umirila. Po svetu imamo že 11 milijonov primerov okužbe s covidom-19, v le šestih dneh je število okuženih naraslo za en milijon. Na dan imamo več kot 200.000 novih primerov okužb, velik del na račun obeh Amerik. v Evropi smo presegli milijon in pol primerov okužb.

STA
Mario Fafangel

Na svetovni ravni trenda v upadanju ni, ravno obratno, še vedno je v porastu, je na današnji novinarski konferenci opozoril predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel. V Evropi je trend nekaj časa upadal, nato se je stabiliziral, zdaj v številnih državah, tudi v Sloveniji, spet raste. Situacija je najhujša na Balkanu. Hrvaška ima denimo dvakrat večjo kumulativno incidenco kot Slovenija, najhuje pa je v Makedoniji, kjer imajo 100 aktivnih primerov na 100.000 prebivalcev.

"V Sloveniji še vedno zelo veliko testiramo za okužbe, kapacitete pa se bodo do jeseni še povišale," je dejal Fafangel. "Včeraj smo denimo opravili 1.300 testov, skupaj že 900.000."

Posledice ukrepov so vidne s 14-dnevnim zamikom

V tej fazi bo zelo pomembno slediti, ali smo z ukrepi te številke zamejili. Težava pri novi koronavirusni bolezni je sicer ta, da je od ukrepa do učinka 14-dnevni zamik, rezultate ukrepov torej vidimo šele čez 14 dni. "Zato je nujno, da vsak izmed nas ravna samozaščitno: vsakdo naj ravna, kot da je okužen. V zaprtih prostorih naj nosi masko, pazi na higieno kašlja in si redno umiva roke. Če smo bolni, ostajajmo doma," opozarja Fafangel. Le na tak način bomo epidemijo lahko obvladali brez potrebe po strožjih ukrepih kot je ponovna uvedba karantene na nacionalnem nivoju, oziroma zaprtje zunanjih meja.

Prehajamo v obdobje lokalnega širjenja bolezni

V zadnjem tednu dni je bilo zabeleženih zabeležili 132 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, od tega je bilo uvoženih 25 primerov, nato se je bolezen začela širiti lokalno. Kar 27 primerov je bilo povezanih z lokalnim virom okužbe. To pomeni, da znova prehajamo v obdobje, ko se prenos širi tudi znotraj naše države.

Več kot imamo primerov, bolj so obremenjeni naši epidemiologi

V prejšnjem tednu so zdravstvene oblasti izdale 673 predlogov za karanteno, kar je bil rezultat epidemiološkega poizvedovanja. 604 osebe so še vedno v osamitvi, 33 primerov pa so epidemiologi identificirali predhodno in po okužbi niso imeli stikov z drugimi ljudmi, zato niso generirali novih primerov.

Delo epidemiologov se veča iz dneva v dan. V predprejšnjem tednu so epidemiologi obravnavali 100 kontakotv, v tednu za tem že 315. Raste torej tako število primerov kot število kontaktov, zato je potrebno paziti, da ima vsakdo izmed nas čim manj kontaktov. izogibati se je potrebno predvsem velikih združevanj ljudi, ki predstavljajo še posebej veliko tveganje.

Slovenija po lastnih kriterijih padla z "zelenega seznama"

Slovenija je porumenela. "Naša 14-dnevna komulativna incidenca je 9,85, kar bi nas po lastnih kriterijih uvrstilo na rumeni seznam. Nismo več varna država," je opozoril Fafangel. Kaj to pomeni za naše meje? "Ta številka je opozorilo, da naredimo vse, da to krivuljo ustavimo in jo vrnemo navzdol." Kaj pomeni pri ocenjevanju drugih držav? "Smotrno je, da držimo kriterij zelo strog, da ne zvišamo vnosa primerov. Če bodo naši primeri rasli, bomo uvedli strožje ukrepe, a trenutno še ni čas za to."
Pomagajte empidemiologom in imejte čim manj kontaktov

Število primerov ni najbolj pomembno, ko se epidemiologi lotijo svojega dela. Še bolj pomembno je namreč število kontaktov. Če je to veliko, to nesorazmerno obremeni našo ekipo epidemiologov. Še posebej je zgovoren primer iz prejšnjega tedna, kjer so zdravniki pri enem obolelem identificirali 70 tveganih kontaktov. Če je en sam primer naredil 70 tveganih kontaktov, je to breme za epidmiološko službo. Večja je tudi možnost, da kontaktov ne najdemo. Naše kapacitete so še vedno iste kot prej.

Komulativna incidenca 10 na 100.000 pomeni približno 15 novih primerov na dan. To je številka, ki jo epidemiologi pri teh kapacitetah še lahko obvladujejo. Ko ta limit presežemo, so kapacitete pod pritiskom. Zato naj se upoštevajo ukrepi in povišajo kapacitete epidmiološke stroke, je dejal Fafangel. Uporabljajo naj se tudi nove tehnologije, ki pomagajo pri iskanju kontaktov.

Stroki bomo delo olajšali z uporabo aplikacije

Doprinos aplikacije je v tem, da olajša iskanje kontaktov. To je zdaj precej analogna zadeva. Pogovrimo se, obvestimo, svetujemo. Vse to zdaj pogojuje spomin vsakega okuženega. Težje se spomniš, če si bil v stiku z osebo za krajši čas. Tukaj pride v poštev aplikacija, ki lahko pomaga iskati te kontakte. A, da bi aplikacija imela smisel, si jo mora namestiti večina ljudi in to še preden zbolijo. "V trenutku, ko bomo zboleli, bodo ti naši predhodni kontakti o tem obveščeni," je še dodal Fafangel.