V zveznem zaporu na Manhattnu se je avgusta lani bogataš Jeffrey Epstein obesil in zvezna uprava za zapore, pa tudi zvezno pravosodno ministrstvo nočeta tvegati ponovitve blamaže, ki je sprožila nešteto teorij zarot, ker je bil Epstein dobro povezan z bogatimi in slavnimi v ZDA in po svetu.

Epsteinova nekdanja ljubica Ghislaine Maxwell, ki je zanj novačila mlada dekleta, je zdaj pod strogim nadzorom zaradi preprečitve samomora. Pod nadzorom je sicer bil tudi njen pokojni ljubimec, ki pa se mu je vseeno uspelo obesiti v samici. Špekulacij, da bo Maxwellova v zameno za nižjo kazen izdala debel seznam bogatih in slavnih, ki so skupaj z Epsteinom spolno zlorabljali mladoletnice, ne manjka, kot tudi ne špekulacij o tem, da jo bo nekdo skušal pred tem umoriti.

Uradna razlaga je, da se je Epstein ubil, ker sta bila dva paznika zadolžena zanj preobremenjena in površna in ga nista nadzirala ves čas, kot sta trdila. Preiskava za zdaj ni dokazala, da sta bila podkupljena. Številni pa verjamejo, da je njegovo smrt naročil nekdo povezan z visokimi ameriškimi politiki kot sta zakonca Clinton ali predsednik Trump. Vsi so namreč z Epsteinom prijateljevali.

Potem je tu še naveza z britanskim princem Andrewom, ki ga zvezna policija ZDA prav tako preiskuje, čeprav tega še ni uradno naznanila. Maxwellova bi lahko bila tista, ki bi s prstom pokazala na Andrewa, saj jo ena od zlorabljenih žensk obtožuje, da je igrala zvodnico tudi za člana britanske kraljeve družine.

Princ Andrew in propadli bančnik Epstein
Arhiv Svet24
Princ Andrew in propadli bančnik Epstein

58-letna Maxwellova je hči nekdanjega britanskega medijskega magnata in prevaranta Roberta Maxwella. Ameriški tožilci ji očitajo, da je v letih 1994 do 1997 Epsteina oskrbovala z mladoletnicami za spolno izkoriščanje v New Yorku, Novi Mehiki in na Floridi. Posiljeval je sicer tudi na svojem zasebnem otoku na Karibih in na zasebnem letalu.

Aretirali so jo pretekli teden na njenem posestvu v New Hampshiru, tožilci pa bodo v petek na prvem zaslišanju v New Yorku zahtevali, da ostane v priporu brez varščine, ker ima tri potne liste in dobe zveze po vsem svetu kot tudi veliko denarja. Najmanj 20 milijonov dolarjev menda. Ob tem ni jasno, kaj je potem še vedno delala v New Hampshiru, saj je morala vedeti, da se bodo spravili tudi na njo ne glede na njeno zanikanje obtožb.

V Brooklynu ji ne bo prijetno, saj gre za enega najslabših zveznih zaporov v ZDA. Januarja je bilo več tisoč zapornikov tam več dni izpostavljenih polarnemu mrazu, ker je izpad elektrike izklopil gretje, zadevo pa so popravljali po polžje. Odvetniki zaprtih pravijo, da so pazniki bolj nesramni, osorni in nasilni kot v drugih zveznih zaporih, junija so s solzivcem ubili enega od zapornikov, eden je umrl tudi maja.