Skrivnostno

Je serija eksplozij v iranskih jedrskih objektih posledica nesreč, sabotaž ali napadov?

B.K.
6. 7. 2020, 09.06
Posodobljeno: 6. 7. 2020, 09.10
Deli članek:

Iranske oblasti so priznale, da je incident v jedrskem objektu v mestu Natanz povzročil veliko škodo. požar, ki bi lahko bil tudi posledica napada, bo najverjetneje znatno upočasnil proizvodnjo centrifug za bogatenje urana, proizvodnji katerih najbolj nasprotujejo v Izraelu in ZDA.

Iran International
Objekt, v katerem so proizvajali centrifuge (skrajno levo), je bil v požaru popolnoma uničen.

Iranske jedrske objekte je pretekli teden prizadela serija nesreč, za katere oblasti zdaj sumijo, da bi lahko bile posledice napadov ali sabotaž. Po več dnevih je Teheran priznal, da je požar v enem izmed jedrskih objektov v mestu Natanz, v katerem so proizvajali centrifuge za bogatenje urana, objekt popolnoma uničil, zaradi česar bo občutno zmanjšana proizvodnja, poroča britanski časnik The Guardian.

Centrifuge, ki se uporabljajo za spreminjanje uranove rude v jedrsko gorivo, so trn v peti Združenim državam Amerike in Izraelu. Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je prejšnji teden v nagovoru Varnostnemu svetu Združenih narodov dejal, da bi Iran z omenjenimi centrifuagimi, lahko kar 50-krat hitreje prišel do jedrskega orožja kot brez njih.

Proizvodnja se bo zdaj zmanjšala ali zaustavila, kar je potrdil tudi vodja iranske organizacije za atomsko energijo Behrouz Kamalvandi. Ob tem je napovedal, da bodo poškodovano proizvodno halo nadomestili z novo, ki bo tudi večja.

Incident v Natanzu pa ni bil osamljen, v soboto sta mu namreč sledila še dva, tuji mediji pa poročajo še o več manjših eksplozijah in požarih na drugih jedrskih objektih. Posebej zaskrbljujoča je eksplozija, ki se je konec prejšnjega meseca zgodila v objektu blizu prestolnice Teheran, kjer razvijajo balistične rakete. Vsi incidenti so se zgodili v relativno kratkem časovnem obodobju, kar mnoge poznavalce napotuje k sumu, da je šlo za koordinirano serijo napadov.

Jedrski objekti v Natanzu so bili tarča kibernetskih napadov že leta 2007, ko je računalnike v objektu napadel virus Stuxnet in uničil vsaj 100 centrifug. Za napadom naj bi takrat stala Izrael in ZDA, čeprav uradnega priznanja o tem nikoli ni bilo.

Tudi tokrat Izrael zanika vpletenost. "Ne stojimo nujno za vsakim incidentom, ki se zgodi v Iranu," je v nedeljo dejal izraelski obrambni minister Beni Ganc, a izraelski premier Benjamin Netanjahu je bil bolj dvoumen: "Očitno ne moremo komentirati tega," je v četrtek rekel novinarjem.

Del dolgoročne vojaške strategije Izraela so sicer prizadevanja za zaustavitev razvoja jedrskega orožja v Iranu, zato je ta bližnjevzhodna država mnogokrat osumljena vpletenosti v agresivn dejanja proti Iranu. A tudi iranske oblasti izgubljajo na domači podpori, vse odkar je Washington ensotransko izstopil iz mednarodnega jedrskega dogovora z Iranom in proti perzijski državi znova uvedel sankcije. Notranja sabotaža zato ni izključena, kakor tudi ne možnost, da je dejansko šlo za nesreče.

Teheran je že uvedel preiskavo, njene izsledke pa bo sporočil v prihodnjih tednih.