Vstop in izstop nista več dovoljena

V Španiji v karanteni pristalo skoraj 300.000 ljudi, dve območji skoraj povsem izolirani

S.R.
5. 7. 2020, 16.58
Posodobljeno: 5. 7. 2020, 19.18
Deli članek:

Oblasti v Kataloniji so v soboto karanteno odredile za celotno območje s približno 200.000 prebivalci.

Reuters
Vstop je od včeraj dovoljen samo tistim, ki se v okrožje odpravijo na delo.

V Španiji so se začele poletne počitnice, oblasti pa so dolgem času vstop v državo dovolile tudi državljanom 12 držav, ki niso članice Evropske unije. Že od 21. junija je sicer vstop dovoljen državljanom drugih držav članic in Združenega kraljestva. 

Katalonsko okrožje Segria je zaradi hitrega porasta števila okužb z novim koronavirusom včeraj pristalo v karanteni. Gre za območje z dobrimi 200.000 prebivalci, ki se nahaja v provinci Lleida. Potem ko so v četrtek v tej provinci zabeležili skoraj 4000 novih primerov okužbe, je v petek število novih okužb celo preseglo 4000, poroča španski El Pais. Tujci in tisti, ki v okrožju nimajo prijavljenega stalnega prebivališča, so lahko območje v soboto do 16. ure zapustili, domačini pa so se lahko do takrat vrnili domov. Od takrat območja nihče več ne sme zapustiti, hkrati pa je vanj prepovedano vstopati, pri čemer so izjema zgolj tisti, ki so v okrožju zaposleni. 

»Na podlagi podatkov, ki so potrdili veliko povečanje števila okužb, smo se odločili, da okrožje Segria zapremo,« je pojasnil predsednik regionalne vlade Quim Torra. Na območju so prav tako prepovedali vsako druženje na javnem kraju z več kot desetimi udeleženci ter vse obiske v domovih za starejše. 

Podobno v Galiciji

Danes so se za podoben ukrep odločile oblasti v severozahodni regiji Galicija, kjer so po večjem izbruhu karanteno odredili za obalno mesto La Marina z okolico, kjer prebiva približno 70.000 prebivalcev, poroča BBC. Od danes do petka bodo lahko vstopale ali izstopale le osebe, ki so v regiji zaposlene. Prebivalci se bodo lahko sicer še naprej prosto gibali znotraj karantenskega območja. Tudi tukaj so zbiranje na javnih mestih omejili na deset oseb. Nošenje maske je obvezno tudi na prostem. Lokalni izbruhi naj bi bili povezani z okužbami v lokalih, zato so uvedli tudi nekatere omejitve pri delovanju restavracij in lokalov, ki bodo odslej lahko svoje kapacitete zapolnili le do 50 odstotkov. 

Španija spada med države, ki jih je pandemija novega koronavirusa najbolj prizadela. Doslej so zabeležili že skoraj 30.000 smrtnih žrtev, kar je v Evropi največ za Združenim kraljestvom, Italijo in Francijo. Samo v petek je umrlo 17 ljudi, največ po 19. junijem. Doslej je za koronavirusno boleznijo zbolelo že več kot 250.000 ljudi.