zaradi srčnega zastoja

FOTO: Obilno deževje na jugozahodu Japonske, v domu za starejše naj bi umrlo 14 ljudi

L.K./STA
4. 7. 2020, 14.37
Posodobljeno: 4. 7. 2020, 14.43
Deli članek:

Otok Kyushu na jugozahodu Japonske je danes prizadelo obilno deževje, ki je povzročilo poplave in zemeljske plazove. Pristojne oblasti so zaradi poplav odredile evakuacijo za več kot 76.000 ljudi.

Profimedia
Po poročanju japonske televizije NHK je zaradi poplav in zemeljskih plazov na cestah obtičalo približno sto ljudi.

Pozneje so sporočili, da se bojijo, da je v domu za starejše zaradi srčnega zastoja umrlo 14 oskrbovancev.

Dom za starejše je bil poplavljen, ko je bližnja reke prestopila bregove. Ko je voda dosegla drugo nadstropje doma, je bilo v domu približno 70 oskrbovancev, je sporočil tamkajšnji guverner Ikuo Kabashima.

Japonski premier Shinzo Abe je tudi odredil stalno pripravljenost za 10.000 vojakov, ki jih bodo napotili na reševalne operacije. Ob tem je obljubil, da bo japonska vlada storila vse, da bi zavarovala življenja ljudi.

V mestu Kumamoto je po zadnjih podatkih zardi srčnega zastoja umrla ena oseba. Prvotno so poročali o dveh. Predstavnik civilne zaščite v prizadeti prefekturi Naosaka Miyahara je takrat sporočil, da so davi skupno pogrešali 13 oseb ter da se lahko te številke še spremenijo, saj se pristojni še vedno trudijo ugotoviti dejanske razmere.

Po poročanju japonske televizije NHK je zaradi poplav in zemeljskih plazov na cestah obtičalo približno sto ljudi. V regiji je tudi prekinjen železniški promet, več kot 8000 gospodinjstev pa je ostalo brez elektrike.

Na Japonskem je trenutno deževno obdobje, v katerem so pogoste poplave in zemeljski plazovi ter posledično tudi evakuacije prebivalcev.