Porast okužb

VIDEO: V Beogradu razglasili izredne razmere. Vučić prisluhnil besnim študentom?

A.S.
3. 7. 2020, 09.15
Posodobljeno: 3. 7. 2020, 10.55
Deli članek:

V Srbiji se soočajo z velikim porastom novih primerov koronavirusa. Kar 80 odstotkov novih okužb so potrdili v Beogradu, kjer so danes razglasili izredne razmere.

Zajem zaslonske slike
Študenti ne želijo iz domov.

Spomnimo:

V Srbiji so sicer doslej zabeležili več kot 15.000 okužb s koronavirusom ter 287 smrti. Epidemiološka slika se je tam že začela izboljševati, zato so oblasti omilile številne ukrepe, nato pa so se razmere v drugi polovici junija znova hitro poslabšale. Mnogi za to med drugim krivijo vlado, ki se je kljub opozorilom odločila 21. junija izvesti parlamentarne volitve, na katerih je nato prepričljivo slavila Vučićeva stranka.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je včeraj zvečer stopil pred kamere in napovedal strožje omejitve v prestolnici  - te bodo začele veljati v noči na soboto. Prepovedano je obratovanje nočnih lokalov in klubov med 23. uro in 6. uro zjutraj. Vse tiste, ki v trgovinah in na javnem prevozu ne bodo nosili mask, bodo udarili po žepu. Kazni? Okoli 45 evrov. Uvedli so tudi ukrep omejitve zbiranja ljudi, poroča portal Srbija danas: v zaprtih prostorih, kjer so maske obvezne, bo ta omejitev znašala do 100 oseb, v zaprtih pa do 500. 

V Beogradu so tako danes razglasili izredne razmere, kjar je predhodno že napovedal župan Zoran Radojčić, omenjene ukrepe pa bodo morali Beograjčani upoštevati naslednja dva tedna. 

Med omejitve so oblasti sprva uvrstile tudi zaprtje študentskih domov, vendar je kmalu prišlo do sprememb. 

Prisluhnili študentom

Po Vučićevi izjavi o zapiranju domov so se namreč besni študenti v poznih urah odpravili na ulice. Svoje nestrinjanje s sprejetimi ukrepi so izrazili z glasnimi vzkliki, vladi pa so sporočali, da svojih sob v študentskih domovih med izpitnim obdobjem ne bodo zapustili: "Ne boste nas nagnali iz domov".

Vučić je kasneje študentom prisluhnil, ti bodo lahko še bivali v študentskih domovih, vendar ob upoštevanju strogih epidemioloških omejitev. Srbskemu predsedniku naj bi bili namreč, kot je kasneje pojasnil minister za šolstvo Mladen Šarčević, posredovani napačni podatki glede števila okužb v domovih. V resnici naj bi situacija tam ne bila tako slaba.