81 novih okužb

Žarišče okužb na vzhodu Hrvaške, koronavirus potrdili tudi pri nekaj turistih

R.T.
2. 7. 2020, 14.23
Posodobljeno: 2. 7. 2020, 16.52
Deli članek:

Na Hrvaškem še en dan s precejšnim številom okužb s koronavirusom.

Profimedia
Na Reko je včeraj prispel prvi vlak turistov iz Prage.

V zadnjih 24 urah (do 14. ure) so zabeležili 81 oseb, ki so bile pozitivne na testiranju za koronavirus. V bolnišnicah se zdravi 84 oseb, trije potrebuje respirator, dva pa sta umrla. Aktivnih okužb pa je 647.

Pomembno je navesti, na katerih območjih Hrvaške je največ okužb. Daleč največ jih je na vzhodu, v osiješko-baranjski in požeško-slavonski županiji. Najmanj 20 novih okužb je tudi v Zagrebu, medtem ko jih je na širšem območju Splita le pet. V Istri so odkrili dva okužena. Gre za tuja državljana, ki sta prišla iz ZDA, so danes sporočili iz štaba civilne zaščite hrvaške Istre.

Hrvaška sicer ostaja na zelenem, "varnem" seznamu držav. To pomeni, da lahko tako državljani Slovenije kot Hrvaške brez karantene obiskujejo sosednjo državo.

Okuženih tudi nekaj turistov

V Pulju in Zadru je nekaj turistov okuženih z novim koronvirusom, je na današnji seji hrvaške vlade potrdil državni sekretar na hrvaškem ministrstvu za zdravstvo Tomislav Dulibić. Hrvaški notranji minister Davor Božinović pa je povedal, da na mejnih prehodih s Slovenijo označujejo posebne pasove za hitrejši promet napovedanih turistov.

Dulibić je poudaril, da so vsi okuženi turisti epidemiološko oskrbljeni. "Ni širitve novega koronavirusa. Gre za zanemarljivo številko glede na število turistov na Hrvaškem," je povedal Dulibić, ki je članom vlade predstavil globalno in hrvaško epidemiološko sliko.

Na Hrvaškem so junija zabeležili 892.000 turističnih obiskov, je objavilo hrvaško ministrstvo za turizem. Trenutno naj bi bilo na Hrvaškem več kot 300.000 turistov.

Minister Božinović je na vladni seji povedal, da je na spletni strani entercroatia.mup.hr od 28. maja obisk na Hrvaškem napovedalo 1,1 milijona potnikov. Približno 90 odstotkov je bilo turističnih obiskov, je poudaril.

Dodal je, da bodo potniki, ki so napovedali obisk in bodo prišli s svojimi vozili, lahko uporabljali posebne pasove na mejnih prehodih, da bi skrajšali čakalne dobe. Označevanje posebnih pasov so po njegovih besedah začeli na mejnih prehodih s Slovenijo Obrežje, Gruškovje, Jelšane in Sečovlje.