Pandemija

Trump podpira nošenje zaščitnih mask

L.K./STA
2. 7. 2020, 12.02
Posodobljeno: 2. 7. 2020, 12.24
Deli članek:

Predsednik ZDA Donald Trump, ki je znan po tem, da kljub pandemiji novega koronavirusa ne nosi zaščitne maske in meni, da niso potrebne za zaščito, je v sredo zatrdil, da nošenje mask podpira.

Profimedia
Trump, ki kljub številnim pozivom zaščitne maske v javnosti ne nosi, je doslej vztrajal, da je osebna odločitev ljudi, ali bodo spoštovali navodila zdravstvenih oblasti o nošenju mask v okviru boja proti širjenju koronavirusa.

Potem ko ga je po vrsti demokratov v sredo eden vodilnih republikancev, senator Lamar Alexander pozval, naj v času naraščanja okužb in smrti zaradi covida-19 v ZDA da ljudem primer in vsaj občasno nosi masko, je Trump v pogovoru za Fox Business Network zatrdil, da podpira maske.

Na vprašanje, ali bi jo nosil, je zatrdil, da bi, če bi bil v "tesni situaciji z ljudmi" ter da so ga z njo že videli. Dodal je, da nima težav z nošenjem maske v javnosti, saj mu je všeč, kako izgleda. Meni da je podoben osamljenemu jezdecu, izmišljenemu liku iz ameriške kulture.

Znova je napovedal, da bo koronavirus "izginil".

Univerza Johnsa Hopkinsa je medtem v sredo zvečer po lokalnem času poročala o rekordnih 52.000 novih okužbah v ZDA v zadnjih 24 urah. V državi so tako doslej potrdili že skoraj 2,7 milijona okužb, zaradi covida-19 pa je umrlo več kot 128.000 ljudi.

Ponovil je, da ni potrebe, da bi bile obvezne v okviru prizadevanj za zajezitev širjenja virusa. V ZDA so medtem potrdili rekordnih 52.000 novih okužb.

Trump, ki kljub številnim pozivom zaščitne maske v javnosti ne nosi, je doslej vztrajal, da je osebna odločitev ljudi, ali bodo spoštovali navodila zdravstvenih oblasti o nošenju mask v okviru boja proti širjenju koronavirusa. Posledica je, da tudi njegovi podporniki zavračajo maske. Minuli mesec je Trump za Wall Street Journal celo dejal, da nekateri maske nosijo kot politično izjavo proti njemu.

Anketa Ipsosa za ABC News kaže, da je minuli teden 89 odstotkov Američanov odgovorilo, da so v preteklem tednu v javnosti nosili maske, kar je 20 odstotnih točk več kot aprila, še navaja BBC.