Farmacevtski velikan Pfizer cepivo zoper koronavirus razvija skupaj z nemško družbo Biontech, predhodni izsledki kliničnega preskušanja na ljudeh, ki so jih objavili včeraj, pa so obetavni. 

Novica o napredku na področju cepiv ter ugodni gospodarski podatki o rasti predelovalne industrije v ZDA in na Kitajskem so spodbudili tudi rast na evropskih borzah, obenem se je okrepil tudi evro, pa poroča STA. Tečaj evra je šel doslej navzgor za 0,28 odstotka. Trenutno je tako treba na borzi v Frankfurtu za en evro odšteti 1,1283 dolarja.

Predstavili so izsledke tako imenovane 1/2 faze kliničnega preskušanja, v okviru katere želijo ugotoviti, ali je cepivo, ki so ga imenovali BNT162b1, toksično in ali pri človeku sproži odziv imunskega sistema, ki bo telo pripravil na borbo z virusom. V preskušanju sodeluje 45 oseb, starih 18 do 55 let. V razmaku 21 dni so prejeli dva odmerka bodisi cepiva bodisi placeba. Pri velikem deležu sodelujočih se je po drugem odmerku pojavila povišana telesna temperatura, kar pa ni bilo nepričakovano in naj ne bi predstavljalo ovire. Pomembneje je, da so v telesu razvili protitelesa v enaki ali celo večji količini kot tisti v krvi bolnikov, ki so covid-19 že preboleli. Hkrati se je to zgodilo ob razmeroma majhnih odmerkih cepiva, je poudaril izvršni direktor podjetja Biontech Ugur Sahin.

Rezultate prvih faz kliničnih preskušanj, v katerih so ugotovili, da so njihova eksperimentalna cepiva povzročila odziv imunskega sistema, je sicer objavilo že več podjetij, poroča STA. Klinično preskušanje na ljudeh trenutno poteka pri 23 projektih razvoja cepiva, pri čemer so nekateri že v drugi ali tretji fazi. V teh fazah cepivo dobi več tisoč prostovoljcev, s čimer ocenjujejo njegovo učinkovitost, spremljajo stranske učinke in zbirajo druge informacije o tem, ali bi bilo cepivo varno za uporabo. Poleg več kitajskih projektov sta do zdaj najdlje pri razvoju cepiva prišla ameriška biotehnološka družba Moderna in projekt oxfordske univerze v sodelovanju z britansk-švedsko družbo AstraZeneca, še poroča STA.