Spor zaradi Libije

Zaradi spora s Turčijo, Francija ne bo sodelovala v Natovi operaciji

B.K./STA
1. 7. 2020, 18.35
Posodobljeno: 1. 7. 2020, 18.38
Deli članek:

Francija je začasno prekinila sodelovanje pri operaciji zveze Nato v Sredozemskem morju, potem ko se je minuli mesec zapletla v spor z zavezniško Turčijo. Sodelovanje bo prekinjeno, dokler ne bodo naslovili skrbi Francije glede Turčije.

Profimedia
Francoska frigata Courbet, razreda La Fayette.

Francija trdi, da je turška ladja nedavno nasilno posredovala proti njihovi ladji, ko je skušala ustaviti tovorno ladjo, ki so jo sumili kršenja embarga na izvoz orožja v Libijo. Turčija očitke zanika.

Neimenovan vir pri vojski je dejal, da so se odločili začasno prekiniti sodelovanje pri Natovi operaciji Varuh morja, dokler ne bodo naslovljene skrbi Francije glede Turčije.

Ankara podpira mednarodno priznano libijsko vlado narodne enotnosti, ki je s turškim posredovanjem pridobila v boju proti uporniškemu generalu Kalifi Haftarju. Haftarju naj bi bila naklonjena Francija, ki sicer trdi, da je v tem konfliktu nevtralna.

Pariz očita Ankari, da Libiji dobavlja orožje ter da v državo pošilja proturške sirske borce. "Ne zdi se nam zdravo, da ohranimo sodelovanje v operaciji, ki naj bi med drugim nadzorovala embargo, ob zaveznikih, ki ne tega ne upoštevajo," je dejal vir pri francoski vojski, za tiskovno agencijo AFP.

Francija se je prejšnji teden glede incidenta pritožila zavezništvu, vendar ni dobila veliko podpore. Vir pri vojski je dejal, da je njihovo stališče podprlo osem od 30 članic. Nato je sicer opravil notranjo preiskavo incidenta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.