ocena ukrepov

Švedski odziv na epidemijo bo preiskala komisija

B.K./STA
30. 6. 2020, 21.16
Posodobljeno: 30. 6. 2020, 21.20
Deli članek:

Švedska vlada je danes imenovala komisijo, ki bo pregledala, kako so se država in njene oblasti odzvale na pandemijo novega koronavirusa. Komisija bo pregledala vladne ukrepe in ocenila, kako so se oblasti, regije in javne agencije odzvale na virus. Narejena bo tudi mednarodna primerjava z nekaterimi državami.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

"Ta komisija nas bo naučila pomembnih lekcij," je dejal premier Stefan Löfven.

Komisijo bo vodil nekdanji sodnik Mats Melin. Imen preostalih članov komisije niso objavili, bodo pa v njej politologi ter strokovnjaki za krizno upravljanje in javno zdravje.

Opozicija je izrazila nasprotovanje, da bi bili v komisijo imenovani bivši politiki.

"Ta kriza je izpostavila pomanjkljivosti v naši družbi," je dejal Löfven. "V preteklih nekaj mesecih je postalo jasno, da moramo še naprej opremljati Švedsko in družbo," je dodal.

Komisija bo prvo poročilo pripravila do novembra, v njem pa se bo osredotočila na domove za starejše občane in starejše prebivalstvo, med katerim je covid-19 terjal največji davek.

Glavno poročilo bo objavljeno februarja 2022, nekaj mesecev pred parlamentarnimi volitvami, ki so predvidene septembra tega leta.

Švedska je ob pandemiji uvedla manj stroge omejitvene ukrepe kot druge evropske države in je zabeležila več smrtnih žrtev covida-19 kot njene nordijske sosede. V državi so doslej potrdili okoli 68.400 okužb in 5333 smrtnih primerov.