Epilog bizarnemu umoru

Smiljana sestro ubila in truplo strpala v zmrzovalnik, sedela bo 15 let

B.K./STA
30. 6. 2020, 19.23
Posodobljeno: 30. 6. 2020, 22.41
Deli članek:

"Ubila sem jo! Zatolkla!" To so bile besede Smiljane, ko je policija našla truplo.

Nestali.hr
V času izginotja in umora je bila Jasmina Dominić stara 23 let.

Sodišče v Varaždinu je zaradi umora sestre leta 2000 na 15 let zapora obsodilo 46-letno Smiljano Srnec. Truplo 23-letne Jasmine Dominić so našli februarja lani v zamrzovalniku hiše družine Srnec v vasi Palovec pri Čakovcu. V sodbi so potrdili, da je žrtev umrla zaradi najmanj petih udarcev s trdim predmetom po glavi.

Sodnik je pojasnil, da je Srnčeva dobila najvišjo možno zaporno kazen glede na kazenski zakon iz leta 1997, ki je veljal, ko je umorila sestro. Med razglasitvijo sodbe je 46-letnica jokala, poročajo hrvaški mediji.

Obsojenko so prijeli, ko so februarja lani v zamrzovalniku v hiši, v kateri je osumljenka živela z družino, našli žensko truplo. Umorjeno dekle so nazadnje videli leta 2000, da jo pogrešajo, pa je policiji njena mati prijavila šele leta 2005.

Sodnik je pojasnil, da lahko govorijo o zahrbtnem umoru. Našteval je tudi laži 46-letnice, ki je dolga leta z različnimi izgovori zavračala možnost, da bi odstranili zamrzovalnik, ki je bil pod stopnicami v hiši. Trdila je tudi, da je Jasmina živa, in lagala, da sestra dela na ladji v Franciji. Kot edino olajševalno okoliščino je sodnik navedel, da je obsojenka mati treh otrok, je poročal novičarski portal index.hr.

Gola in zavita v črne vrečke

Med današnjo razglasitvijo sodbe, ki so jo novinarji lahko spremljali preko videopovezave z zamikom, je sodnik dejal, da je bila žrtev že po prvem udarcu v glavo v nezavesti. Imela je hude poškodbe glave in možganov. Ocenili so, da njenega življenja ne bi mogla rešiti niti nujna zdravniška pomoč. Zdravnik, ki je pregledal truplo, je dejal, da je bilo dekle golo in zavito v črne vrečke, je še poročal portal.

Obramba trdi, da ni dovolj dokazov

Obramba 46-letnice trdi, da ni jasnih dokazov, da je obsojenka umorila svojo sestro. Navedli so, da so ob truplu našli dve forenzične sledi, vključno s sledmi moške osebe, za katere ni dokazano, komu pripadajo. Poudarili so tudi, da sodnik ni pojasnil motiva za umor.

Po lanskem prijetju Srnčeve je policija potrdila, da so po prijavi pogrešanega dekleta leta 2005 pregledali hišo, niso pa imeli naloga sodišča za podroben pregled. Smiljana Srnec je bila takrat tudi na poligrafskih zaslišanjih na policiji, a niso imeli dokazov, da bi jo že takrat osumili. Medtem je bila že pravnomočno obsojena zaradi lažne prijave policiji, da so jo oropali. Na koncu se je izkazalo, da je denar porabila sama, so po njenem prijetju poročali hrvaški mediji.