Likvidacija iranskega generala

Iran razpisal tiralico za Trumpom, za pomoč zaprosil Interpol

B.K./STA
29. 6. 2020, 18.53
Posodobljeno: 29. 6. 2020, 18.54
Deli članek:

Iranske oblasti so v povezavi z januarskim umorom visokega generala v Iraku izdale naloga za aretacijo skupno 36 ljudi, med njimi predsednika ZDA Donalda Trumpa. Interpol so zaprosile, naj zanje izda t. i. rdeče obvestilo, ki predstavlja najvišjo stopnjo mednarodne tiralice.

Profimedia
Donald Trump

Kot je danes dejal iranski tožilec Kasi Mehr, je bilo v smrt generala Kasema Solejmanija vpletenih 36 političnih in vojaških predstavnikov, ki jih želijo sedaj prijeti. "Ti ljudje so obtoženi umora in terorističnih dejanj," je dejal.

Na vrhu seznama je po njegovih besedah ameriški predsednik Donald Trump, ki da ga bodo preganjali tudi po izteku njegovega mandata.

ZDA so po Trumpovem ukazu poveljnika iranskih enot Al Kuds Solejmanija ubile januarja v napadu v iraški prestolnici Bagdad. Medtem ko je doma veljal za narodnega junaka, ga je Trump označil za "največjega terorista na svetu".

Profimedia
General Kasem Solejmani.

Po napadu so se odnosi med ZDA in Iranom še zaostrili. Iranske sile so v odgovor na likvidacijo napadle letalski oporišči v Iraku, ki gostita ameriške in koalicijske vojake.

Ameriški posebni predstavnik za Iran Brian Hook je iransko prošnjo Interpolu označil za propagandno potezo.

Rdeče obvestilo Interpola je sicer prošnja za aretacijo z namenom izročitve, zadeva pa osebe, iskane na podlagi naloga za aretacijo, ki so ga izdale sodne oblasti države prosilke.

Napetosti med ZDA in Iranom so se bistveno zaostrile, odkar je Trump leta 2018 nelegalno odstopil od mednarodnega jedrskega sporazuma o iranskem jedrskem programu in ponovno uvedel sankcije proti Iranu.