raziskava

Je koronavirus v Španiji pustošil že lansko pomlad?

B.K.
28. 6. 2020, 20.10
Posodobljeno: 28. 6. 2020, 20.20
Deli članek:

Španski virologi so v vzorcu odpadnih voda iz lanskega marca našli sledove novega koronavirusa.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Ekipa znanstvenikov iz Univerze v Barceloni je v odpadnih vodah barcelone iz marca 2019 našla sledi novega koronavirusa, poroča tiskovna agencija Reuters. Raziskava še ni bila strokovno pregledana.

Če bodo ugotovitve znanstvenikov obveljale bi to pomenilo, da je bil virus v Evropi prisoten devet mesecev preden so ga identificirali na Kitajskem.

Ekipa španskih virologov je s testiranjem vzorcev odpadnih voda pričela aprila letos, in ko so našli sledove v januarskih vzorcih so se odločili, da bodo testirali tudi starejše. Raziskave so opravili na vzorcih odpadnih voda od januarja 2018 do decembra 2019. Genom koronavirusa je bil prisoten v vzrocu, ki so ga shranili 12. marca lani.

"Nivoji SARS-CoV-2 so bili nizki, a pozitivni," je dejal vodja raziskave in predsednik Španskega združenja virologov Albert Bosch. Če se bodo izsledki izkazali za resnične bi to lahko pomenilo, da so mnogo pacientov v Španiji zmotno diagnosticirali za gripo, a so ti bili okuženi z novim koronavirusom. Raziskava še ni bila strokovno pregledana, a je že vložena v recenzijo.

Španski virologi sicer opozarjajo, da dognanja še niso dokončna. "Ko imaš samo en rezultat, potrebuješ več podatkov, več raziskav, več vzorcev, da lahko potrdiš izsledke in izključiš možnost laboratorijske ali metodološke napake," je za tiskovno agencijo Reuters dejal Joan Ramon Villalbi iz Španskega združenja za javno zdravje in sanitarno upravo. "A nedvomno gre za zanimiv rezultat."