V zadnjem dnevu je v Indiji zaradi covida-19 umrlo 385 ljudi, skupaj doslej 15.685. V nekaterih državah razmišljajo o ponovni uvedbi karantene.

Epidemija naj bi v Indiji po napovedih vrhunec dosegla čez nekaj tednov. Najhitreje se okužbe zdaj širijo v velikih mestih, med drugim v prestolnici New Delhi, kjer so doslej potrdili skoraj 80.000 primerov okužbe.

Ob povečevanju števila okuženih bolnišnice ne morejo sprejeti vseh, ki so zboleli za covidom-19. V New Delhiju, ki ima približno 25 milijonov prebivalcev, imajo v javnih bolnišnicah za paciente s covidom-19 na voljo le približno 13.000 postelj. Še dodatnih 10.000 postelj je na voljo v zasebnih bolnišnicah.

Oblasti tako napovedujejo, da bodo v prihodnjih tednih zagotovile še dodatnih 20.000 postelj, med drugim naj bi za to preuredili tudi nekatere hotele.

Indija je glede števila potrjenih primerov okužbe četrta najhuje prizadeta država na svetu, pred njo so le ZDA, Brazilija in Rusija. Oblasti se soočajo tudi s kritikam zaradi nizkega števila testov, strokovnjaki pa opozarjajo, da Indija prikriva dejansko število okuženih in število smrti zaradi covida-19.