Mehika

Bitke za nasledstvo kartela - 16 mrtvih v streljanju rivalskih tolp

B.K.
26. 6. 2020, 08.56
Posodobljeno: 26. 6. 2020, 09.00
Deli članek:

Po izročitvi zloglasnega šefa narkokartela El Chapa ZDA, se za njegovo nasledstvo borijo rivalske tolpe.

Profimedia
Mehiška policija

Dobrih šest ur trajajoč strelski spopad med dvema rivalskima frakcija mehiškega narko kartela Sinaloa je terjal 16 smrtnih žrtev, poročajo tuji mediji. Gre za spor znotraj kartela, ki ga je do nedavnega vodil zloglasni mafijec Joaquin Guzman, znan pod vzdevkom El Chapo.

Spopad se je zgodil v bližini mesta El Tepuche na vzhodu Mehike, žrtve streljanja pa so bili vojščaki kartela, saj so nosili neprebojne jopiče, v rokah pa so držali avtomatsko orožje.

Profimedia
Joaquin 'El Chapo' Guzman

Policija je po koncu streljanja zasegla 40 pušk, 10 granat, 24 vozil in večje število streliva.

Tolpi sta se udarili dvakrat. V prvem spopadu je bilo ubitih sedem ljudi, v drugem pa devet.

Šlo naj bi za rivalski tolpi, ki hočeta naslediti kartel Sinaloa. Eno vodi nekdanji El Chapov tesni sodelavec Ismael Zambada - El Mayo, druga pa El Chapova sinova.

Wikipedia
Ismael "El Mayo" Zambada García

Nasilje v sicer mirni regiji je naraslo v zadnjih tednih, saj je nasledstvo nad kartelom, ki velike količine denarja zasluži s prodajo kokaina v ZDA, nejasno. Od začetka maja sta se tolpi spopadli že osemkrat.

Guzmana je mehiška policija ujela leta 2016 in ga kmalu za tem izročila ameriškim oblastem, saj je iz mehiških zaporov pred tem že večkrat pobegnil. Vodstvo kartela je po dogovoru nato prevzel Zambada, a sta se sčasoma sinova njegovemu vodstvu uprla.