Severna Koreja

Mehkejši od sestre? Kim Džong Un umirja situacijo

B.K.
24. 6. 2020, 08.34
Posodobljeno: 24. 6. 2020, 10.22
Deli članek:

Sestrine ostre napovedi je Kim danes umiril.

Profimedia
Kim Džong Un umirja napetosti.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un se je odločil začasno ustaviti vojaške načrte proti Južni Koreji, je v sredo poročala severnokorejska državna tiskovna agencija KCNA.

Do odločitve je prišlo med zasedanjem Centralne vojaške komisije, vodilne severnokorejske Delavske stranke. Na seji so člani "ocenili prevladujoče razmere", Kim pa se je na koncu odločil začasno ustaviti vojaške povračilne ukrepe. Komisija je ob tem razglabljala tudi o okrepitvi odvračilnih kapacitet.

Odnosi med Pjongjangom in Seulom so se, po dveh letih relativnega miru, v zadnjem času znova zaostrili. Prejšnji teden je Kimova sestra Kim Jo Džong opozorila pred povračilnimi ukrepi, ker Seul ni ustavil severnokorejskih prebežnikov, ki so z juga na sever pošiljali balone s propagandnimi letaki. Po mnenju Pjongjanga tovrstna dejanja kršijo dogovor med državama iz leta 2018.

Reuters
V vladanje se vse bolj vpleta Kim Jo Džong, mlajša sestra severnokorejskega voditelja.

V odgovor na nespoštovanje odgovora je severnokorejska vojska razstrelila poslopje urada za zveze med Korejama, na svoji strani meje. Poslopje je bilo postavljeno pred dvema letoma, v znak otoplitve odnosov med dolgoletnima sovražnicama.

Obenem je Severna Koreja prejšnji teden zagrozila, da bo znova poslala vojsko na mejne točke, ki so bile v zadnjih dveh letih zapuščene, v skladu z dogovorom iz leta 2018. Ta korak je sedaj očitno zaustavljen, s tem pa se odpira možnost za umiritev razmer.