»cesta je bila kot iz žvečilnega gumija«

FOTO in VIDEO: Jug Mehike stresel močan potres, ki so ga čutili vse do prestolnice. Opozarjajo pred veliko nevarnostjo cunamija ...

S.R.
23. 6. 2020, 19.29
Posodobljeno: 23. 6. 2020, 20.29
Deli članek:

Prebivalci vzdolž južne obale Mehike so danes zaradi močnega potresa iz hiš in stanovanjskih blokov bežali na ulice.

Profimedia
Mehiko je stresel potres z magnitudo 7,4.

Po navedbah mehiške nacionalne seizmološke službe je ob 10.29 uri po lokalnem času (17.29 uri po našem času) jug države prizadel potres z magnitudo 7,4. Žarišče potresa je bilo približno 11 kilometrov jugozahodno od kraja Santa Maria Zapotitlan, ki se nahaja v bližini letovišča Crucecita v zvezni državi Oaxaca. Tihomorski center za opozarjanje pred cunamiji (PTWC) je že izdal opozorilo, da so na območju do 1000 kilometrov od žarišča, vključno z obalo Mehike, Hondurasa, Gvatemale in El Salvadorja, možni nevarni valovi. 

Potres je bil tako močan, da so ga čutili vse do slabih 700 kilometrov oddaljenega glavnega mesta Ciudad de Mexico, poroča britanski Guardian. Tudi tam pa so se tresle zgradbe, ljudje, ki se še spominjajo silovitega potresa leta 2017, v katerem je umrlo več kot 300 ljudi, pa so v paniki bežali na ulice. Poročil o morebitni škodi in žrtvah v prestolnici še ni, prav tako še ni znano, kakšno je stanje na jugu države.

»Nismo mogli hoditi... cesta je bila kot iz žvečilnega gumija,«je za tiskovno agencijo Reuters opisal 30-letni Miguel Candelaria iz kraja Juchitan v Oaxaci. S sorodniki je zbežal iz hiše, a so se morali na sredi ceste ustaviti, ker se je asfalt zvijal in upogibal. Pojasnil je še, da so sosedje v grozi kričali, drugi pa so opozarjali, da je je treba umakniti od električnih drogov, ki so se nevarno nagibali.

»Doslej še nismo prejeli poročil o škodi. Z Oaxaco še nimamo vzpostavljene komunikacije,« je pojasnil mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador. Žarišče potresa je bilo sicer vzhodno od turističnega letovišča Huatulco, kjer so bile zaradi pandemije novega koronavirusa vse do prejšnjega tedna zaprte. Po navedbah Reutersa, ki se sklicuje na besede guvernerja zvezne države Alejandra Murata, naj bi umrla najmanj ena oseba. Dodajajo, da bi se lahko gladina morja po prvih ocenah civilne zaščite dvignila za do 113 centimetrov, zato prebivalcem svetujejo, naj se umaknejo z obalnega pasu. Center PTWC ob tem opozarja, da bi lahko območje do 1000 kilometrov od žarišča dosegli tudi do tri metre visoki valovi. Najvišje valove, visoke od enega do treh metrov, pričakujejo ob južni mehiški obali, kjer so se tla tresla najmočneje. Do meter visoki valovi bi lahko dosegli obalo Ekvadorja, manjši valovi pa tudi srednjeameriške države, Havaje in Peru, poroča STA.