GRADEC

Pogojna obsodba in denarna kazen: 24-letnik zaspal za volanom in povzročil tragedijo

S.S.
23. 6. 2020, 21.10
Deli članek:

Sodišče je 24-letnega slovenskega voznika iz Vanče vasi zaradi januarske avtomobilske nesreče, v kateri sta umrli 43-letnica iz Zenkovcev in 46-letnica iz Sodišincev, obsodilo na pogojno zaporno kazen.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Do tragične prometne nesreče je prišlo 14. januarja, ko je takrat še 23-letnik v svojem avtomobilu po končanem delu v nočni izmeni v predelovalnici usnja v Wollsdorfu domov peljal tri sodelavke iz Prekmurja.

Voznik je med vožnjo zaspal in po poročanju avstrijskega časopisa Kleine Zeitung z 80 kilometri na uro čelno zapeljal v avtomobil, ki ga je nasproti pravilno pripeljal 39-letni avstrijski voznik, ki je bil na poti v službo. Ta je bil v nesreči težje poškodovan in je na sodišče prišel na invalidskem vozičku. Mladi povzročitelj nesreče, ki so ga iz razbitega avtomobila prav tako reševali gasilci, je junija spet pričel delati v avstrijskem podjetju, a je na sodišču dejal, da ima po nesreči težave s spanjem in obiskuje psihiatra. Njegova preživela 32-letna sopotnica je še vedno na bolniškem dopustu, sodišču pa je povedala, da ni imela občutka, da bi bil voznik utrujen. Pojasnila je še, da je dober voznik in je vedno spoštoval omejitve hitrosti. Sodnica graškega sodišča je sprejela obtoženčevo izpoved in dejstvo, da že nosi dovolj hude posledice, ker je ravnal nepremišljeno, ko je utrujen sedel za volan. Zato ga je nepravnomočno obsodila na pol leta pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let in mu izrekla še 2400 evrov stranske denarne kazni.