Terorizem

Neonacist, satanist in džihadist - mlad ameriški vojak načrtoval napad na lastno enoto

B.K.
23. 6. 2020, 08.24
Posodobljeno: 23. 6. 2020, 08.36
Deli članek:

Ameriško ministrstvo za pravosodje je v ponedeljek sporočilo, da je vojaka ameriške vojske obtožilo kaznivega dejanja terorizma, zaradi njegove domnevne vloge pri načrtovanju napada na njegovo enoto. Napad naj bi načrtoval v okviru skrajne in "okultne" neonacistične skupine.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Danes 22-letni Ethan Melzer iz zvezne države Kentucky se je ameriški vojski pridružil leta 2018. Kmalu za tem naj bi ga rekrutirala neonacistična skupina Red devetih angelov (O9A). Zanje je lani in letos zbiral občutljive informacije o članih njegove enote, lokacijah po Evropi, na katere je bila enota napotena, njeni oborožitvi in moči, poročajo ameriški mediji.

Melzer naj bi prisegel skupini O9A, ki izraža skrajna prepričanja, kot so neonacizem, antisemitizem, satanizem in islamski džihadizem. Prisegel je po kriptiranem sporočilu, v katerem je zapisal, da bi lahko bil uporaben za skupino, izrazil pa je tudi željo, da bi izvedel napad na svoje kolege v vojski, ki bi terjal "množične žrtve".

Po besedilu obtožnice naj bi Melzer preiskovalcem priznal, da je načrtoval napad, v katerem je hotel umoriti čim več kolegov v vojski. Zavedal se je tudi, da bo v napadu najverjetneje umrl, a mu je bilo za to vseeno. "Komu mar," naj bi zapisal v sporočilu svojim so-zarotnikom.

Melzer je obtožen zarote, poskusa umora in zagotavljanja materialne podpore teroristom. Če bo obsojen, mu grozi dosmrtna ječa.