V hrvaških medijih že odmevajo Gantarjeve besede

Na Hrvaškem več kot 150 tisoč tujih turistov, maske so pri domačinih in tujcih stvar preteklosti

A.S.
23. 6. 2020, 08.28
Posodobljeno: 23. 6. 2020, 09.49
Deli članek:

Število turistov pri južnih sosedih iz dneva v dan raste, kot kaže pa domačini in tuji turisti niso preveč zaskrbljeni glede širjenja zloglasnega koronavirusa.

Profimedia
Na Hrvaškem je vedno več turistov.

Turisti počasi polnijo apartmaje in hotele pri južnih sosedih, malenkost se je povečalo tudi število okuženih. Kot poroča portal Dnevnik.hr na Hrvaškem trenutno dopustuje 210 tisoč gostov, od tega je 157 tisoč tujih turistov, medtem ko v naravnih lepotah Hrvaške Istre uživa kar 64 tisoč gostov. Največ je Nemcev, Slovencev, Avstrijcev in Čehov. 

Število turistov torej iz dneva v dan raste, kot kaže pa domačini in tuji turisti niso preveč zaskrbljeni glede širjenja zloglasnega koronavirusa. Omenjeni portal namreč poroča, da mask v trgovinah in drugod ne nosijo ne prvi ne drugi, tudi medsebojna razdalja je stvar preteklosti. 

Po oceni slovenskega Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je Hrvaška kljub novim okužbam še vedno epidemiološko varna država, iz katere je mogoče v Slovenijo vstopati brez omejitev, v hrvaških medijih pa že odmevajo besede slovenskega ministra za zdravje Tomaža Gantarja. Gantar je namreč za portal 24ur povedal, da je zaskrbljen glede dogajanja pri južnih sosedih: "Strah me je, da bi se situacija poslabšala. Hrvaška v resnici postaja epidemiološko nevarna država, tudi glede ponovnega širjenja virusa v Sloveniji. Skrb je na mestu." Minister je izrazil skrb, ker naj bi le malo ljudi še upoštevalo priporočila in zaščitne ukrepe. 

"Takoj, ko se bo povečalo število okužb v Sloveniji in bo ugotovljeno, da so te vnešene iz Hrvaške ali pa če se bo tam to višje število okuženih na dnevni ravni ustalilo, bo država postala rdeča cona in bo uvedena karantena za vse, ki prihajajo iz Hrvaške," je pojasnil Gantar. Ob vstopu iz držav na rdečem seznamu v Slovenijo je obvezna karantena.

Minister je državljane, ki se odpravljajo na Hrvaško, opozoril, da se lahko zgodi, da ob povratku v državo naletijo na karanteno, če ne bodo spremljali obvestil. "Glede na to, da se Hrvaška giblje v nevarnem območju, je ta nevarnost realna," je dodal.

Kriterij

Glede varnih držav na NIJZ od samega začetka uporabljajo transparente kriterije, to je manj kot deset novih okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh in skupno 10.000 testov na milijon prebivalcev.

Kriterij desetih novih okužb na 100.000 prebivalcev je nižji od evropskega povprečja, so pojasnili na inštitutu. Slovenski kriterij je sorazmerno strog, saj je namen stroke oceniti primerljivo tveganje tuje države s tveganjem za okužbo v Sloveniji in s tem zaščititi prebivalce Slovenije, so navedli.