Testiral se bo tudi hrvaški premier

V Zagrebu novi primeri okužb povezani z nočnim klubom, v Istri stanje pod nadzorom, kako je v Zadru po turnirju?

A.S.
22. 6. 2020, 12.58
Posodobljeno: 22. 6. 2020, 14.49
Deli članek:

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah zabeležili 19 novih primerov okužbe z novim koronavirusom.

Profimedia
Ob novici so organizatorji v Zadru sinoči odpovedali finale med Đokovićem in Rusom Andrejem Rubljevom, vse, ki so bili v tesnejšem stiku z Dimitrovom, pa so poslali takoj na testiranje.

Potem ko je bolgarski teniški igralec Grigor Dimitrov javno razkril, da je pozitiven na novi koronavirus, pred tem pa je v Beogradu in Zadru igral na ekshibiciji Novaka Đokovića Adria tour, so bili pozitivni še trije testirani v Zadru. Med njimi je tudi hrvaški igralec Borna Ćorić

Koronavirus so na Hrvaškem v zadnjih 24 urah potrdili pri 19 ljudeh. 

Ob novici, da je bil Dimitrov pozitiven na koronavirus, so organizatorji v Zadru sinoči odpovedali finale med Đokovićem in Rusom Andrejem Rubljevom, vse, ki so bili v tesnejšem stiku z Dimitrovom, pa so poslali takoj na testiranje.  Poleg Ćorića, ki je pozitivni test potrdil na Instagramu, sta bila pozitivna še kondicijski trener Dimitrova Kristijan Groh ter tudi kondicijski trener prvega igralca sveta Đokovića, Marko Paniki, je sporočil hrvaški institut za javno zdravje.

Đokovića, ki je testiranje v Zadru sicer zavrnil in s tem požel številne kritike, so takoj po prihodu v Beograd testirali, poleg njega so v Beogradu na testiranje šli tudi njegova družina in celotni strokovni tim. Turnir je sicer obiskal tudi hrvaški premier Andrej Plenković in bil v stiku s srbskim teniškim asom, zato bo tudi sam prestal testiranje na koronavirus. 

Notranji minister Davor Božinović je sicer že včeraj napovedal, da bodo v Zadru zbrali strokovnjake, ki bodo skušali odkriti vse stike bolgarskega teniškega igralca.

Kako je drugod po državi?

Vodilni hrvaški epidemiolog Bernard Kaić je v oddaji Dobro jutro na hrvaški nacionalni televiziji povedal, da je bilo v preteklih dneh največ okužb potrjenih v Zagrebu, sledita Split in Osijek. V zadnjem tednu so bili to večinoma uvoženi primeri, največ iz Srbije in BiH, nekaj tudi iz Slovenije, je povedal Kaić. 

V zadnjih 24 urah pa so na Hrvaškem potrdili 19 okužb. Iz Zagreba prihaja vest, da so tam potrdili osem novih primerov. "V Zagrebu imamo štiri osebe, ki so se okužile. Bili so v enem od nočnih klubov v soboto. Vsi štirje so se okužili tam," je povedal Kaić. Tri nove okužbe so sicer danes zjutraj potrdili tudi v Osijeku, gre za stike že diagnosticiranih pacientov. 

Pristojni so sicer sprejeli odločitev, da se prepove obisk v domovih za ostarele v treh županijah: zagrebški, splitsko-dalmatinski in osiješko-baranjski. V bolnišnicah v Zagrebu, Osjeku in Splitu so prepovedani obiski, vsi zdravstveni delavci pa morajo nositi zaščitne maske.

V istrski županiji je stanje pod nadzorom, novih okužb tam niso potrdili.