Ni bil na spisku policije

Znano je, kdo je terorist iz parka v Readingu

C.E.
21. 6. 2020, 20.21
Posodobljeno: 21. 6. 2020, 20.27
Deli članek:

To je 25-letni libijski državljan Khairi Saadallah.

Facebook
Ta mladenič je moril.

Pozornost britanske obveščevalne službe MI5 je Saadallah pritegnil lani, ko so prejeli informacije, da si želi potovati v tujino, kjer bi se lahko pridružil terorističnih skupinam v Siriji. Ko so nadaljevali preiskavo, so ocenili, ne predstavlja nevarnosti, zaradi katere bi mu morali slediti.

Saadallah je prišel v Veliko Britanijo leta 2012 kot turist, med svojim bivanjem na Otoku pa je zaprosil za azil, češ da mu v domovini grozijo islamski skrajneži, ker ne spoštuje njihovih striktnih zapovedi. V naslednjih letih je živel v Angliji in prišel zaradi manjših kaznivih dejanj v navzkriž z zakonom, zato je moral eno leto spoznavati notranjosti zapora. Tam pa se naj bi spreobrnil v krščanstvo. V zadnjih letih je živel v Readingu.

Saadallah je včeraj zvečer z nožem napadel skupino ljudi v parku Forbury Gardens v Readingu.  Ubil je tri osebe, še tri pa huje ranil. Policisti so ga prijeli in odpeljali na zaslišanje, kjer bodo od njega poskušal izvleči čim več informacij. Kriminalisti so prepričani, da je Saadallah deloval na lastno pest.