Koronaštetje

Na Hrvaškem 19 primerov novih okužb, v Srbiji 94, v nemški klavnici pa že 1000

C.E./STA
20. 6. 2020, 15.40
Posodobljeno: 20. 6. 2020, 15.56
Deli članek:

Na Hrvaškem so od petka zabeležili še 19 primerov okužb z novim koronavirusom, kar je najvišje dnevno število po 8. maju, ko so imeli 36 primerov.

Reuters
Nasprotniki masovnih mesnopredelovanih obratov in zagovorniki pravic živali so izkoristili priložnost za kritiko.
V Srbiji so v petek zabeležili 94 novo okuženih. Testirali so  4211 ljudi.

Največ okuženih v preteklih 24 urah, po sedem, je bilo na območju Zagreba in Splita, je objavil hrvaški štab civilne zaščite.

Skupno število okuženih z novim koronavirusom se je tako na Hrvaškem od začetka pandemije povišalo na 2299. Doslej se je pozdravilo 2142 ljudi, umrlo pa je 107, so objavili v današnjem sporočilu nacionalnega štaba. Kot so dodali, je 50 oseb aktivno obolelih, od tega se jih osem zdravi v bolnišnicah. Nihče pa ne potrebuje medicinskega ventilatorja.

Poleg Zagreba in splitsko-dalmatinske županije so okužbe zabeležili tudi na območju primorsko-goranske in šibeniško-kninske županije, kot tudi v dveh županijah v Slavoniji. V zadnjih 24 urah so izvedli 388 testiranj, skupno pa več kot 72.200 oseb.

Pričakovano glede na stanje v okoliških državah

Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je v današnjem pogovoru za hrvaški radio dejal, da je število okuženih znatno, a glede na epidemiološko stanje v sosednih državah tudi pričakovano. V preteklih treh dneh so na Hrvaškem zabeležili 41 primerov okužbe, večinoma je šlo za hrvaške državljane, ki so potovali v Bosno in Hercegovino ter Srbijo, in njihove stike.

Oblasti so pozvali državljane, naj upoštevajo priporočila epidemiologov, posebej ko gre za vzdrževanje nujno potrebne medsebojne razdalje ter pogosto umivanje rok. V Zagrebu je videti, da mnogi prebivalci ne upoštevajo priporočil epidemiologov glede razdalje, niti ne uporabljajo razkužil za roke, ki so postavljena na vhodih v trgovine in podobne prostore. V javnem prevozu mnogi ne nosijo zaščitnih medicinskih mask.

Hrvaški premier Andrej Plenković je dodal, da spremljajo epidemiološko stanje tudi v sosednih državah ter da bodo dodatno okrepili nadzor prometa na mejnih prehodih, predvsem s Srbijo in BiH.

V mesnici Tönnies

Med zaposlenimi v nemškem mesnopredelovalnem obratu Tönnies v zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija so potrdili že več kot 1000 okužb z novim koronavirusom, so sporočile lokalne oblasti. Doslej so izvedli 3127 testiranj, odkrili pa 1029 primerov okužbe.

Oblasti okraja Gütersloh, kjer je mesnica, so v petek odločile, da mora vseh okoli 6500 zaposlenih v tem obratu skupaj z njihovimi družinskimi člani v karanteno. To velja tudi za upravo in vodstvo koncerna. Nekateri sicer lahko prihajajo v obrat, a se lahko gibljejo samo med bivališčem in klavnico."Bistvenega prenosa med splošno javnost nismo zaznali," so ob tem še navedle lokalne oblasti.