Svet

Nekaj časa bo v pisarni, ker je preveč sitno opozarjal na koronavirus

C.E./STA
20. 6. 2020, 09.14
Posodobljeno: 20. 6. 2020, 09.16
Deli članek:

Poveljstvo ameriške mornarice se je v petek odločilo, da se kapitan Brett Crozier ne bo vrnil na položaj poveljnika letalonosilke Theodore Roosevelt, s katerega so ga odpoklicali marca, ker je preveč glasno opozarjal na izbruh koronavirusa med 5000-člansko posadko bojne ladje.

Profimedia
Brett Crozier ne bo vrnil na položaj poveljnika letalonosilke.

Crozier je zaradi opozarjanja na izbruh koronavirusa postal junak pri članih posadke, ker je kljub izgubi položaja dosegel, da so mornarje umaknili na kopno, dokler se pandemija ni umirila.

Crozierja je odpustil sekretar mornarice Thomas Modly, ki je kapitanu očital, da je poslal preveč opozoril o koronavirusu in na nepreviden način, zaradi česar je informacija prišla tudi v medije. Mornarji so začeli izražati ogorčenje in javni pritisk je pripeljal do Modlyjevega odstopa.

Poveljstvo mornariških operacij je aprila priporočilo, naj se Crozierja vrne na položaj, vendar pa je potem načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA general Mark Milley zahteval novo preiskavo, ki se je sedaj končala z odločitvijo, da Crozier ne bo dobil nazaj svojega poveljstva.

Vodstvo mornarice je tudi odločilo, da kontraadmiral Stuart Baker, ki je bil poveljnik bojne skupine 9 okrog letalonosilke Theodore Roosevelt, ne bo dobil druge zvezdice na epoleti oziroma ne bo napredoval v čin admirala. Baker je bil na letalonosilki, ko je Crozier sprožil alarm, vendar v nasprotju s kapitanom ni zahteval evakuacije celotne posadke.

Letalonosilka Theodore Roosevelt je bila dva meseca zasidrana na Guamu in je šla nazaj na morje šele maja. Vmes so vse člane posadke spravili z ladje na kopno, dokler se bolni oziroma okuženi niso pozdravili.

Crozier sicer ostaja v mornarici, vendar so mu za nekaj časa onemogočili prevzem poveljstva ladje in bo ostal na pisarniški dolžnosti v San Diegu.