Malala Yousafzai

Najmlajša Nobelova nagrajenka diplomirala na Oxfordu

B.K.
19. 6. 2020, 16.40
Posodobljeno: 19. 6. 2020, 16.44
Deli članek:

Malala Yousafzai pravi, da je polna "veselja in hvaležnosti".

Twitter
Malalo so domači prekrili s konfeti.

22-letna Malala Yousafzai je zaključila s študijem filozofije, politologije in ekonomije na britanski univerzi v Oxfordu, poročajo britanski mediji. Najmlajša prejemnica Nobelove nagrade za mir je na twitterju objavila fotografije praznovanja njene pridobitve diplome. na eni je prekrita s konfeti, na drugi je obkrožena z družino in prijatelji.

"Težko izrazim vso veselje in hvaležnost," je zapisala Malala. "Ne vem, kaj vse me čaka, a najprej bom gledala Netflix, brala in spala."

Takoj po objavi sta ji čestitala britanski pisatelj Philip Pullman, ki je pra tako študiral na Oxfordu, in ameriška astronavtka Anne McClain.

Malala je Nobelovo nagrado za mir prejela leta 2014, za prizadevanja za širitev izobrazbe med deprivilegirana dekleta v Pakistanu. Leta 2012 jo je zaradi aktivističnega dela ustrelil talibanski napadalec, medtem ko se je vozila na avtobusu. Krogla je prebila njeno glavo in dekle je bilo dolgo časa nezavestno in v kritičnem stanju. K sreči so jo zdravniki uspeli rešiti.

Njena želja je, da bi postala političarka in rešila mnoge probleme, ki pestijo njene rojakinje in rojake. "Imam nove sanje. Postati moram političarka in rešiti to državo. Toliko kriz je v tej državi, želim jih odstraniti," je povedala v dokumentarcu Class Dismissed iz leta 2015.