Ni razloga

Hrvaška ne bo dodatno zapirala mej

B.K./STA
19. 6. 2020, 15.37
Posodobljeno: 19. 6. 2020, 15.51
Deli članek:

Na Hrvaškem ni indicev, zaradi katerih bi bilo potrebno ponovno zapreti hrvaško mejo zaradi nevarnosti širjenja covida-19, je danes ocenil hrvaški notranji minister in vodja nacionalnega štaba civilne zaščite Davor Božinović. Na Hraškem so od četrtka ob 14. uri zabeležili 11 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je enako kot dan prej.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Božinović je še dejal, da pristojni spremljajo stanje na hrvaški meji in bodo glede na razmere sprejeli ukrepe, ki bodo omogočali izvajanje gospodarskih in drugih dejavnosti ter obenem varovali zdravje ljudi.

Napovedal je, da bodo v sodelovanju z ministrstvom za turizem zelo kmalu objavili podrobna navodila za postopke v primeru, če bodo primere okužb z novim koronavirusom zasledili med turisti, ki so na počitnicah na Hrvaškem.

Bosanci in Srbi bodo morali ostati doma

Ponovil je, da je Hrvaška odprla svoje meje za deset držav članic Evropske unije ter da državljani tretjih držav, kot sta Srbija ter Bosna in Hercegovina, ne morejo vstopiti na Hrvaško brez upravičenega razloga. Hrvaškim državljanom je svetoval, naj ne potujejo v države, kjer je epidemiološka slika slabša kot na Hrvaškem, če to ni nujno.

Včeraj okužbe v Zagrebu in Splitu

Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah zabeležili šest novih okužb na območju Zagreba in pet na območju Splita, so sporočili iz hrvaškega štaba civilne zaščite. Doslej se je v državi z novim koronavirusom okužilo 2280 oseb, ozdravelo jih je 2142.

Na zdravljenju je še 31 oseb, od tega osem v bolnišnicah, nihče ni na ventilatorju. Na Hrvaškem je zaradi covida-19 umrlo 107 ljudi. Doslej so testirali skoraj 72.000 oseb, v zadnjih 24 urah 820, so še objavili.

V reško pristanišče je danes priplula ladja s Kitajske, ki je pripeljala še približno 214 ton zaščitnih očal in oblek v vrednosti 10,8 milijona ameriških dolarjev, so sporočili iz hrvaške vlade. Omenili so, da gre za prvo od ladij, ki bodo pripeljale v začetku aprila kupljeno medicinsko zaščitno opremo. Na ladji je tudi manjša donacija medicinske zaščitne opreme.

Nakup opreme s Kitajske so v celoti financirali z denarjem iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, v okviru katerega so Hrvaški za potrebe zajezitve širjenja novega koronavirusa odobrili približno 50 milijonov evrov, so objavili na spletni strani hrvaške vlade.