Analiza odpadnih voda

Zdaj je znano, koronavirus se je po Italiji plazil že decembra lani

S.R.
19. 6. 2020, 11.42
Posodobljeno: 19. 6. 2020, 11.45
Deli članek:

Vsaj v Milanu in Torinu, dveh večjih mestih na severu Italije, je bil novi koronavirus prisoten že decembra lani, več kot dva meseca pred prvo potrjeno okužbo, raziskovalci ugotavljajo v študiji komunalnih odpadnih voda.

Profimedia
Opozorilo pred koronavirusom v kraju Casalpusterlengo, kjer je zaposlen 38-letnik.

Izsledki študije, ki jih je v včerajšnji izjavi za javnost razkril italijanski Nacionalni inštitut za javno zdravje (Istituto Superiore di Sanita - ISS), najbrž niti niso pretirano presenečenje, saj se že nekaj časa ugiba, kdaj se je novi koronavirus dejansko pojavil v Evropi.

Kot so pojasnili pri ISS, so raziskovalci v vzorcih, ki so jih v odpadnih vodah Milana in Torina vzeli na koncu prejšnjega leta, odkrili sledi genskega zapisa virusa sars-cov-2. Enake sledi so odkrili v vzorcu odpadnih voda v Bologni, a je bil ta vzorec vzet januarja letos. Prvi primer okužbe so v Italiji sicer zaznali sredi februarja. Izsledki nam bodo »pomagali razumeti začetek kroženja virusa v Italiji,« so zapisali.

Dva laboratorija

Giuseppina La Rosa, strokovnjakinja s področja kakovosti voda, je s svojo ekipo proučila 40 vzorcev odpadnih voda, vzetih med oktobrom 2019 in februarjem 2020. Analize so opravili v dveh različnih laboratoriji, pri čemer so uporabljali dve različni metodi. Oba laboratorija sta potrdila, da je bil novi koronavirus v Milanu in Torinu prisoten že 18. decembra lani, v Bologni pa 29. januarja letos. Oktobrski in novembrski vzorci so bili negativni. 

Ker ima koronavirusna nadloga to sposobnost, da se skriva v asimptomatičnih bolniki ali bolnikih z blažjimi simptomi, bi lahko bile analize odpadnih voda tiste, ki bi na prisotnost virusa pokazale še preden na določenem območju klinično potrdijo prvi primer okužbe. To bi seveda prišlo v poštev zgolj na območjih, ki jih virus še ni dosegel ali pa so ga že uspešno iztrebili.

Italija je bila sicer prva evropska država, ki jo je prizadela epidemija, in prva država na svetu, ki je uvedla karanteno na ravni celotne države. Razen dveh kitajskih turistov so prvi »domač« primer zaznali v kraju Codogno v Lombardiji. Ta kraj so 21. februarja označili za »rdečo cono« in ga zaprli, a so v naslednjih dneh okužbe zaznali še v devetih krajih v Lombardiji in Benečiji. Do začetka marca je bila v karanteni že celotna država. V Italiji so doslej zabeležili že več kot 238.000 primerov okužbe in več kot 34.500 smrtnih žrtev. 

Podobno drugod

Da je bil koronavirus verjetno prisoten že pred izbruhom v Evropi konec februarja so potrdile tudi nekatere druge države. Kot poroča STA, je švedska agencija za javno zdravje v maju sporočila, da so se posamezni primeri novega koronavirusa na Švedskem morda pojavili že novembra lani. Ugotovitve morajo še potrditi. Podobne domneve imajo tudi strokovnjaki v Franciji, ko so ponovno preučili nekatere primere respiratornih obolenj pred izbruhom koronavirusa.