kokainski kavboj

FOTO: Nekdanji Escobarjev partner se iz ameriškega zapora seli v Nemčijo

B.K.
18. 6. 2020, 18.37
Posodobljeno: 18. 6. 2020, 18.42
Deli članek:

Po več kot 30 letih v ameriškem zaporu se je zloglasni Carlos Lehder preselil v Nemčijo.

Profimedia
Carlos Lehder leta 1986.

Nekdanji šef kolumbijskega narko kartela Medelin Carlos Lehder je v torek pristal v Nemčiji, potem ko je bil izpuščen iz zapora v Združenih državah Amerike. Danes 70-letni sodelavec zloglasnega Pabla Escobarja je bil ZDA izročen leta 1987, naslednjih 33 let pa je prebil v tamkajšnjih zaporih. Lehder je bil sicer obosjen na 130 let zaporne kazni, a so mu to znižali, saj je kasneje z ameriškimi oblastmi sodeloval pri pregonu in obsodbi panamskega diktatorja Manuela Noriege, poroča nemška radiotelevizija Deutche Welle.

Profimedia
Carlos Lehder leta 1986.

Kot desna roka Escobarja je pomagal soustanoviti kartel Medelin, znan pa je bil predvsem po skrajnem nasilništvu. V sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja je Lehder stihotapljenjem kokaina zaslužil ogromne voste denarja, s katerim je kupil otok v Bahamih z lastno letališko stezo.

Lehder, ki sicer ni še nikoli obiskal te evropske države ima dvojno državljanstvo, kolumbijsko in nemško, saj je bil njegov oče nemški migrant. Začasni potni list mu je Nemčija izdala v začetku tega meseca.

Profimedia
Otok Norman's Cay v Bahamih, ki si ga je nekdaj lastil Lehder.

Nemške oblasti ga ne bodo preganjale, ker je kazen že odslužil v ZDA. Lehder v Nemčiji nima sorodnikov, zanj pa bo skrbela tamkajšnja dobrodelna organizacija.