podkupovanje

Bivša makedonska tožilka Janeva obsojena na sedem let zapora

B.K./STA
18. 6. 2020, 17.43
Posodobljeno: 18. 6. 2020, 17.48
Deli članek:

Bivšo makedonsko posebno tožilko Katico Janevo so danes zaradi zlorabe položaja in vzpodbujanja k podkupnini obsodili na sedem let zapora. Janeva je bila na čelu posebnega tožilstva, ki naj bi preganjalo politični kriminal v Severni Makedoniji, dokler je lani ni odnesla afera s podkupovanjem.

YouTube
Aretacija tožilke Katice Janeve.

Sodišče v Skopju jo je spoznalo za krivo, da je pristala na milejše ukrepe proti zaprtemu poslovnežu Jordanu Kamčevu v dogovoru s svojim tesnim prijateljem Bojanom Jovanovskim, lastnikom televizije, ki je za opravljeno delo prejel 1,5 milijona evrov podkupnine. Med milejše ukrepe naj bi sodila premestitev Kamčeva iz zapora v hišni pripor, nato odprava kazni ter na koncu izpustitev po plačilu globe.

Jovanovskega je sodišče danes obsodilo na devet let zapora.

"Janeva je uničila zaupanje javnosti v pravosodni sistem," je ob razsodbi, na katero je mogoče pritožba, razsodilo sodišče.

Janevo so aretirali avgusta lani, ko je njeno vpletenost v podkupovanje razkril italijanski časnik La Verita. Časnik je objavil tako avdio kot video posnetke, ki naj bi dokazovali njeno vpletenost v podkupovanje.

Sodni proces proti Kamčevu, ki ga je kot tožilka preganjala Janeva, se pred makedonskim sodišče sicer še ni začel.