Lastni interesi pred interesi države

Objavljeni odlomki iz Boltonove knjige, za katero si Trump na vse kriplje prizadeva, da bi ostala v predalu

S.R./STA
18. 6. 2020, 08.03
Posodobljeno: 18. 6. 2020, 08.15
Deli članek:

Knjiga, ki je nastala izpod peresa nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona, naj bi luč dneva ugledala naslednji teden, odlomke pa je včeraj objavil časnik Wall Street Journal. Do ameriškega predsednika Donalda Trumpa je vse prej kot laskava.

Reuters
John Bolton

Donald Trump je prosil svojega kitajskega kolega Xi Jinpinga, naj mu pomaga pri ponovni izvolitvi na položaj, v svoji novi knjigi med drugim trdi John Bolton. Trump naj bi Xija še v času trgovinske vojne med državama na srečanju prosil, naj Kitajska še pred ameriškimi predsedniškimi volitvami kupi pridelke ameriških kmetov, kot sta soja in pšenica. Trump je pričakoval, da bo na ta način dobil podporo ameriških kmetov na volitvah, piše Bolton. 

Bolton v knjigi Trumpu tudi očita, da je postavil svoje lastne interese pred interese države ter da je večkrat zlorabil svoj položaj. "Res težko izpostavim kakšno pomembno odločitev Trumpa v mojem času v Beli hiši, za katero ni bil motiv ponovna izvolitev," piše Bolton. 

Ustavna obtožba

Nekdanji svetovalec je prepričan, da ustavna obtožba ni bila upravičena le zaradi ukrajinske afere, ampak tudi zaradi drugih očitkov zlorabe položaja. Trump je večkrat preprečil preiskave, ki bi lahko škodovale diktatorjem, kot jih je imenoval Bolton, gre pa predvsem za preiskave v škodo Kitajski in Turčiji. Ker se Bolton, ki je s predsednikom delal leto in pol, ni strinjal z omejevanjem pravosodja, je to tudi pisno sporočil pravosodnemu ministru Williamu Barru, piše v knjigi. 

Tajne informacije

V knjigi Bolton Trumpu očita tudi neznanje in da je večino stvari delal po občutku. Tako naj ne bi vedel, da je Velika Britanija jedrska sila, nekoč pa naj bi vprašal, ali je Finska del Rusije. Trump je medtem očital Boltonu, da ne pove vedno resnice. Ob pojavu novih očitkov je namreč predsednik za Wall Street Journal dejal, da je Bolton lažnivec. 

Knjiga je sicer uspešnica že pred predvidenim izidom prihodnji teden. Trenutno pa še ni znano, ali bo tudi zares izšla, saj je ameriška vlada v torek vložila tožbo, s katero želi preprečiti izid. Po prepričanju vlade Bolton v knjigi razkriva tajne informacije in s tem ogroža nacionalno varnost.