Čiščenje celega območja tudi leta

V Sibiriji končali z odstranjevanjem razlitega goriva s površine reke

A.S./STA
17. 6. 2020, 20.33
Deli članek:

V Sibiriji so končali čiščenje goriva s površine reke, potem ko je območje konec maja prizadelo razlitje goriva iz tamkajšnje termoelektrarne, so danes sporočile oblasti.

Twitter / Dmitri Gorelov
Z dizlom obarvana reka na ruski tundri.

Ob tem so opozorili, da bi lahko čiščenje celotnega območja trajalo leta. Na območje so poslali več kot 700 ljudi, ki pomagajo pri čiščenju. Zaenkrat jim je uspelo očistiti glavno razlitje s površine reke Ambarnaja, ki je najbolj onesnažena reka v nesreči.

"Verjamem, da bo trajalo še leta, ampak je naloga popolne regeneracije območja popolnoma izvedljiva," je dejal guverner Krasnojarska Aleksander Us.

Spomnimo:

Iz termoelektrarne v mestu Norilsk je konec maja izteklo več kot 21.000 kubičnih metrov dizelskega goriva. Do nesreče je prišlo, ker se je začela potapljati podporna struktura rezervoarja. V podjetju Norilsk Nickel, katerega hčerinsko podjetje NTEK je lastnik elektrarne, navajajo, da podporni stebri stojijo na permafrostu, ki pa se zaradi nadpovprečno visokih temperatur tali.

Oblasti so uvedle preiskavo nesreče in zaenkrat aretirale več zaposlenih v termoelektrarni, med njimi je direktor Pavel Smirnov. Preiskovalci jih sumijo kršitve pravil za zaščito okolja. Če bodo obsojeni, jim grozi do pet let zapora.