Državo od začetka meseca zajel drugi val epidemije

Balkansko žarišče koronavirusa: epidemiološka slika nič boljša

A.S./STA
17. 6. 2020, 17.21
Posodobljeno: 17. 6. 2020, 17.39
Deli članek:

V Severni Makedoniji so danes poročali o rekordnem dnevnem številu smrtnih žrtev covida-19 od izbruha epidemije.

Profimedia
V tednu dni po odpravi ukrepov se jim je epidemiološka slika poslabšala.

Umrlo je devet bolnikov, skupaj doslej 210. V zadnjih 24 urah so potrdili 193 novih okužb z novim koronavirusom, kar je drugo največje število, poroča regionalna televizija N1. Največ novih okužb, in sicer 140, so v zadnjih 24 urah zabeležili v prestolnici Skopje.

V Severni Makedoniji, ki jo je od začetka meseca zajel drugi val epidemije, so doslej potrdili 4482 primerov okužbe, aktivnih jih je še 2469. V bolnišnicah je še 328 bolnikov, od katerih jih je na ventilatorjih sedem, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Država je sicer danes znova odprla vse mejne prehode, pogoji za vstop v državo pa tako za makedonske državljane kot tujce ostajajo enaki. Za vstop je za državljane Severne Makedonije obvezen negativen test na okužbo z novim koronavirusom, ki je star največ 72 ur. V nasprotnem primeru je zanje obvezna 14-dnevna karantena.

Tujci medtem lahko čez državo le potujejo, in sicer največ pet ur, ne smejo pa zapustiti avtoceste.

Nove okužbe tudi v drugih balkanskih državah

O novih okužbah danes poročajo tudi iz drugih balkanskih držav. Iz Srbije, kjer bodo v nedeljo potekale parlamentarne volitve, poročajo o 96 novih primerih okužbe v zadnjih 24 urah, skupno 12.522. Zaradi covida-19 je umrla še ena oseba, skupno 257.

Direktorica Instituta "Batut" Verica Jovanović je ob tem izpostavila, da so večino novih okužb potrdili v Beogradu in da so razmere v Srbiji pod nadzorom. Poudarila je, da je klinično stanje obolelih drugačno kot marca in aprila. Pojasnila je, da je veliko primerov brez simptomov in z blago klinično sliko. Znova je pozvala ljudi k spoštovanju zaščitnih ukrepov, saj je sedaj pri zajezitvi širjenja novega koronavirusa na prvem mestu osebna odgovornost.

V Bosni in Hercegovini so danes potrdili 56 novih primerov okužbe. Kot navaja hrvaška tiskovna agencija Hina, pomeni število okužb nadaljevanje skoraj tritedenskega trenda, ko vsakodnevno beležijo več deset okužb. Skupno so jih doslej potrdili več kot 3100, zaradi covida-19 je umrlo 168 ljudi.