"nori morilci Brabant"

Belgijski policisti iščejo tolpo, ki je pred desetletji ubila 28 ljudi, med žrtvami so bili tudi otroci

A.S.
16. 6. 2020, 20.40
Posodobljeno: 16. 6. 2020, 20.48
Deli članek:

Primer so odprli znova in javnosti posredovali fotografijo osumljenca, ki bi vodila do morebitnega razkritja njegove identitete.

Police Federale
Fotografijo so policistom anonimno poslali že leta 1986.

Belgijski detektivi so objavili fotografijo moškega s strelnim orožjem in se obrnili na javnost. Gre namreč za enega od osumljencev v primeru tolpe "Norih morilcev Brabant", ki je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja med vrsto nasilnih ropov ubila 28 ljudi, med žrtvami so bili tudi otroci.

Fotografijo neznanega moškega, ki v gozdu drži polavtomatsko puško SPAS 12, so policistom, ki so preiskovali zloglasno tolpo, poslali že leta 1986, belgijski možje v modrem pa so se sedaj odločili, da jo delijo s širšo javnostjo. Primer bo po poročanju britanskega časnika Guardian namreč leta 2025 zastaral. Belgijski tožilci pa želijo čim prej iztrejati pravico za družinske člane žrtev.

Med triletnim roparskim pohodom so morilci Brabant izvršili več kot deset ropov hostlov in supermarketov. Pri tem so streljali na stranke, zaposlene in celo otroke. Včasih so odnesli le manjšo količino denarja in pri tem vseeno ubijali. S svojim morilskim pohodom so nenadoma prenehali in izginili leta 1985. 

Preiskovalci so s primerom začeli z ničle, zato so so tudi obrnili na javnost. V preteklosti so se sicer pojavile domneve, da so člani tolpe povezani z žandarmerijo, nekdanjo belgijsko paravojaško enoto. Prav tako so nekateri sumili, da gre za poskus skrajne desnice ali levice, s katerim naj bi privrženci spodkopali oblast.