Politik Walter Lübcke

Začetek sojenja za umor, ki je pretresel Nemčijo

C.E./STA
16. 6. 2020, 14.37
Posodobljeno: 16. 6. 2020, 14.41
Deli članek:

V Nemčiji se je začelo sojenje desničarskima skrajnežema zaradi umora lokalnega politika Walterja Lübckeja. Tožilstvo je pojasnilo, da se je glavni obtoženec Stephan Ernst začel uriti za napad že leta 2016, ko je s soobtoženim Markusom Hartmannom začel vaditi streljanje.

Reuters
Stephan Ernst na sodišču.

Profimedia
Walter Lübcke

Nemčijo je lani junija pretresel umor priljubljenega lokalnega politika Walterja Lübckeja na terasi njegove hiše v kraju Wolfhagen blizu mesta Kassel. Povod za umor naj bi bila jeza zaradi beguncev in migrantov, ki jim je politik ponudil zatočišče. Tožilstvo je aprila 46-letnega Stephana Ernsta uradno obtožilo umora, Markusa  Hartmanna pa pomoči pri umoru, saj mu je domnevno pomagal pri nakupu orožja in z njim vadil streljanje.

Tožilstvo je danes dejalo, da sta se obtožena udeležila govora umorjenega politika jeseni 2015, v katerem je slednji zagovarjal begunce. Potem je začel  Ernst svojo jezo do tujcev projecirati na Lübckeja. Dodatno so jezo okrepili islamistični napadi. Od leta 2016 do 2018 je vadil uporabo strelnega orožja s soobtoženim Hartmannom, skupaj sta se udeleževala tudi demonstracij desničarskih skrajnežev.

Ernst s prstom pokazal na Hartmanna

Glavni obtoženi, 46-letni Stephan Ernst je sprva priznal umor politika, nato je priznanje preklical.

Potem ko je Ernst preklical priznanja, sedaj očita soobtoženemu, da sta bila tisto noč skupaj in da je v resnici on ubil Lübckeja. Domnevno ga je ustrelil pomotoma. Preiskovalci mu sicer ne verjamejo in trdijo, da je bil Ernst sam na prizorišču zločina.

Med preiskavo je tožilstvo dodatno obtožilo Ernsta še poskusa umora, ker naj bi leta 2016 zabodel iraškega prosilca za azil.